Kirkon mediasäätiön elokuvapalkinto Elina Hirvoselle elokuvasta Kiehumispiste

Kirkon mediasäätiön palkinto myönnettiin eilen sunnuntaina Tampereen elokuvajuhlilla kirjailija, dokumenttielokuvaohjaaja Elina Hirvoselle elokuvasta Kiehumispiste.

Kyseessä on dokumenttielokuva maahanmuutosta ja jakautuneen suomalaisen yhteiskunnan eri osapuolista. Se esittelee kunnioittaen ja stereotypioita karttaen vihaisen Suomen eri osapuolet Odinin sotureista turvanpaikanhakijoihin. Se on tarkoitettu johdannoksi ja keskustelun herättäjäksi ja katsottavaksi yhdessä kaikkialla, missä ihmiset kohtaavat.

Ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon saajan valitsi dokumenttiohjaaja Jean Bitar. Hän on itse maahanmuuttaja ja asunut Suomessa yli 30 vuotta.

”Tällaisia puheenvuoroja tarvitaan, puheenvuoroja joissa ihmiset puhuvat toisilleen toisiaan kunnioittaen. Kaksi miestä saunassa ilman naamioita, ilman erilaisia tunnuksia, toisiaan kuunnellen ja toisiaan kunnioittaen. Se on kuva sellaisesta Suomesta, jonka haluaisin voimistuvan”, Bitar perustelee valintaansa.

”Elokuva käsittelee tasapuolisesti suomalaista todellisuutta ja sen haavoja. Siinä on annettu tilaa eri näkökannoille.”

Elina Hirvonen kertoi aiemmin Kotimaan
haastattelussa oppineensa elokuvaa tehdessään, miten valtavasti Suomessa on syvää epäluuloa ja vihaa, joka kohdistuu paitsi maahanmuuttajiin myös eliittiin ja tiedotusvälineisiin.

– Kriittisesti maahanmuuttoon suhtautuvissa on hyvin erilaisia ihmisiä. Dokumentissa kuvataan mielenosoituksia, joissa kuullaan hirvittävää rasistista retoriikkaa. Kaikki mielenosoituksiin osallistuneet eivät kuitenkaan ole rasisteja. Opin myös toiveikkuutta. Koin elokuvaa tehdessäni hyviä hetkiä, joissa kaikki päättivät kuunnella toisiaan, Hirvonen sanoi tuolloin.

Kirkon mediasäätiön palkinto on suuruudeltaan 1 500 euroa. Se jaetaan yhdelle kotimaiselle elokuvalle kerrallaan, ja se myönnetään elokuvan ohjaajalle. Palkinnon myöntämisperusteissa painotetaan elokuvien teknistä ja taiteellista korkealaatuisuutta sekä sellaisia teemoja, jotka kutsuvat katsojat pohtimaan kristillistä arvomaailmaa.

Kirkon Mediasäätiö on perustettu vuonna 2005. Sen tarkoituksena on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arvoperustalta lähtien tukea ja edistää uskontoa ja elämänkatsomusta käsittelevien ohjelmien tekemistä, levittämistä ja esittämistä valtakunnallisissa medioissa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Dokumentaristi Elina Hirvonen: ”Elokuvaa tehdessäni törmäsin kristityn Suomen puolustamiseen”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKauneimmat joululaulut tuotti historiansa parhaan tuloksen
Seuraava artikkeliVideo yllättää – työntekijät alkavat tanssia Malmin kirkossa

Ei näytettäviä viestejä