”Kirkon kanssa ei neuvoteltu tällä kierroksella”

Mnnist_Lasse_lakialoite

– Moni pelkää, miten käy kirkon vihkimisoikeuden. Kirkoilla on oikeus tehdä vastedeskin omat valintansa, muotoili Oras Tynkkynen (vihr.) tiedotustilaisuudessa, jossa lakialoite julkaistiin.

Astrid Thors (r.) puolestaan totesi, että lakiehdotus hälventää pelkoja, joita liittyy uskonnonvapauteen.

Heidän lisäkseen keskiviikkona lakialoitteen jättäneessä työryhmässä olivat Silvia Modig (vas.) ja Susanna Huovinen (sd.). Ryhmän puheenjohtaja oli kokoomuksen Lasse Männistö (kuvassa).

Lakialoitteessa ehdotetaan, että avioliittoon voisivat jatkossa mennä myös samaa sukupuolta olevat parit. Muutos vaikuttaisi suoraan vain siviilivihkimiseen.

Tynkkynen: Lainsäätäjän tehtävä ei ole puuttua kirkkojen asemaan

Kansanedustajien lakialoitteessa puhutaan tasa-arvoisesta avioliittolaista, vaikka ehdotuksen mukaan kirkollinen ja siviilivihkiminen eroaisivat toisistaan sen osalta, keitä voidaan vihkiä. Lasse Männistö toteaa Kotimaa24:lle, että asiassa asettuvat rinnakkain perusoikeuksista uskonnonvapaus ja yhdenvertaisuus. Hänen mukaansa oikeusministeriön selvityksessä samaa sukupuolta olevien parisuhteiden sääntelystä, johon viiden kansanedustajan työryhmä osaltaan tukeutuu, voidaan lukea se, että ”uskonnonvapaus dominoi” tässä kysymyksessä. Siispä kirkot voivat tehdä asiassa itsenäiset päätökset.

Kansanedustajien lakialoitteessa kirkkojen oikeutta omiin päätöksiinsä perustellaan perustuslailla (11§) ja uskonnollisten instituutioiden autonomialla.

– Lainsäätäjien tehtävänä ei ole puuttua uskonnollisten yhdyskuntien asemaan. Kannatan mahdollisimman suurta autonomiaa uskonnoille, Oras Tynkkynen sanoo Kotimaa24:lle.

Hän perustelee lakiehdotuksen kirkkoja koskevia kirjauksia myös sillä, että nykyäänkin uskonnolliset yhdyskunnat voivat rajoittaa sitä, keitä he vihkivät.

– Kuka tahansa ei voi marssia esimerkiksi islamilaiseen seurakuntaan ja pyytää avioliittoon vihkimystä, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen toteaa, ettei lakialoitteen laatinut viiden kansanedustajan ryhmä kuullut ”tällä kierroksella” kirkon edustajia. Männistö kuitenkin kertoo olleensa yhteydessä kirkossa vaikuttaviin ihmisiin, mutta virallisesta neuvotteluista tai kuulemisesta näissä kontakteissa ei ollut kyse.

Nyt viisi kansanedustajaa yrittää ensi alkuun kerätä lakialoitteen taakse yli 100 kansanedustajaa, ja pohtii sen jälkeen, miten aloitetta yritetään viedä eteenpäin.

”Avioliittoon vihkimistä koskevat säännökset toimisivat nykymuodossaan, vaikka sukupuolineutraali avioliitto hyväksyttäisiin. Kirkko ja uskonnolliset yhdyskunnat voivat nykyisinkin asettaa uskonnosta johtuvia lisäedellytyksiä avioliiton solmimiselle. Tällainen lisäedellytys voisi olla mm. se, että avioliittoon vihitään vain vastakkaista sukupuolta olevia. Jos tällaisen erottelun sallittavuudesta viriäisi epäilyksiä, asiasta voitaisiin ottaa selventävä säännös lakiin.” (Oikeusministeriön selvitys samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteiden sääntelystä, 2010)

Lue myös: Kansanedustajat tekivät aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista

Edellinen artikkeliPääkaupunkiseutulaisia innostetaan Raamatun pariin mediakampanjalla
Seuraava artikkeli”Elämme yksinäisyyden kulttuurissa”

Ei näytettäviä viestejä