”Elämme yksinäisyyden kulttuurissa”

Reti_GialloLeonardo Emberti Gialloreti. Hän näkee yksinäisyyden kulttuurin sairautena. Gialloreti puhui kirkon diakoniatyöntekijöiden päivillä Oulussa tiistaina.

– Köyhyys voi olla yksinäisyyden syy mutta yhtä hyvin myös sen seuraus. Rikkaissa maissa asuu ihmisiä jotka eivät kärsi materiaalisesta puutteesta mutta jotka voivat olla hyvin yksinäisiä. Kun ihminen tulee vanhaksi tai sairastuu, hän jää usein yksin.

Hän näkee yksinäisyyden kulttuurin taustalla muun muassa voimakkaasti yksilöä ja yksilön vapautta korostavan länsimaisen ajattelun.

– Viimeisen kolmen neljän vuosisadan aikana, länsimaissa kehittyi ajattelu, jossa ihmiset nähtiin itsenäisinä, ei riippuvaisina toisistaan. Tämä nähtiin yhteiskunnan kehittymisenä, jossa elämän päämääräksi ymmärrettiin itsenäisyys. Nykyisin näemme tämän ajattelun rajoitukset ja toisten tarvisemisen ajatus täytyy keksiä uudelleen. Nyky-yhteiskunnassa ihmiset elävät vanhemmiksi, mikä on hieno saavutus. Samaan aikaan emme kykene kertomaan mikä pitkään elämisen tarkoitus on. Jos elämän päämäärä on vain itsenäisyys ja vanheneminen tarkoittaa riippuvaiseksi tulemista, sen arvo pitää löytää uudelleen, Gialloreti sanoo Kotimaa24:n haastattelussa.

-Merkittävä osa länsimaiden historiasta on vapautuksen historiaa: vapaudumme siteistämme toisiin, perheeseen, sukuun. Emme ole vastuussa toisistamme. Keskiluokkainen individualisti kokee, että hänen tulee vapautua yhteisön kahleista – mutta joutuu huomaamaan, että on vapauttanut itsensä yksinäisyyteen, Gialloreti sanoi puheessaan.

(Kuva: Rebekka Naatus)

Lue Gialloretin Oulussa pitämä puhe ”Matka yksinäisyydestä perheen jäseneksi: diakoniatyön ja perheen suhde Raamatun valossa” Verkkoesseestä

Edellinen artikkeli”Kirkon kanssa ei neuvoteltu tällä kierroksella”
Seuraava artikkeliMaija-Liisa Halme valittiin Vuoden diakoniatyöntekijäksi

Ei näytettäviä viestejä