Kirkon ja RKP:n vaalitavoitteet yhteneväisiä: ”Kuulostaa fiksulta”

RKP:n eduskuntaryhmän pääsihteeri Henrik Stenbäck ei ylläty kuullessaan, että kirkon hallitustavoitteet ja RKP:n vaaliohjelma ovat varsin yhteneväisiä.

Politiikan kieleen perehtynyt Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Vesa Heikkinen selvitti Kotimaan pyynnöstä, kuinka paljon kirkon yhdeksän hallitusohjelmatavoitetta keräävät mainintoja vaaliohjelmissa ja strategisissa hallitusohjelmissa. RKP pärjäsi vertailussa parhaiten.

– Esimerkiksi ihmisoikeuskysymykset ja pakolaisasiat ovat myös RKP:lle tärkeitä teemoja, Stenbäck sanoo.

– Mielenkiintoinen tulos kuitenkin on. Se ei välttämättä vastaa vanhoja mielikuvia, joiden mukaan RKP on liberaali eikä sen ajattelu mene yksiin moraaliin keskittyneen kirkon kanssa. Aika on selvästi muuttunut.

Stenbäckin mukaan kirkko on todennäköisesti liikkunut liberaalimpaan suuntaan, mutta RKP:stä tuskin on tullut vähemmän liberaali.

– RKP:n suhde kirkkoon on mielestäni varsin mutkaton. Kirkon pitäisi antaa olla kirkko, hän sanoo.

Henrik Stenbäck työskenteli 1980-luvulla Kyrkpressen-lehdessä. Sittemmin hän on ollut yleis- ja politiikan toimittajana muun muassa Hufvudstadsbladetissa ja Vasabladetin Helsingin toimituksessa, josta siirtyi eduskuntaryhmän pääsihteeriksi.

– Vaasan vaalipiirissä on paljon herätysliikkeitä, ja RKP:n on ollut pakko oppia tulemaan toimeen siinä ympäristössä. Ruotsinkielisten herätysliikkeiden ja vapaiden suuntien äänestäjistä tosin kilpailevat myös kristillisdemokraatit, Stenbäck sanoo.

Kuva: RKP

Lue myös:

Yllätystulos – Minkä puolueen vaaliohjelma yhteneväisin kirkon toiveiden kanssa?

Kirkko laati tavoitteet hallitusohjelmalle – lapsiperheet ja ääri-ilmiöt huolenaiheina

Edellinen artikkeliYllätystulos – Minkä puolueen vaaliohjelma yhteneväisin kirkon tavoitteiden kanssa?
Seuraava artikkeliKipa vastaa kritiikkiin: Kustannukset ovat suunnitellulla tasolla

Ei näytettäviä viestejä