Kirkon eläkerahasto aikoo irti kiistanalaisista yrityksistä

kirkko_ja_rahapino205raportin mukaan kirkon eläkerahastolla on sijoitusrahastojen kautta epäsuoria sijoituksia ydinaseteollisuuteen. Kirkkohallituksen sijoitusyksikkö tiedotti tänään eläkerahaston muokkaavan salkkuaan.

Tutkimusverkosto SaferGlobe Finlandin torstaina julkaiseman raportin mukaan kirkon eläkerahastolla on sijoitusrahastojen kautta epäsuoria sijoituksia ydinaseteollisuuteen. Kirkkohallituksen sijoitusyksikkö tiedotti tänään eläkerahaston muokkaavan salkkuaan ja yrittävänsä päästä irti kiistanalaisista yrityksistä.

”Eläkerahasto seuraa ja muokkaa salkkuaan, jotta se täyttäisi mahdollisimman hyvin vastuullisuuskriteerit. Nämä toimenpiteet ovat osa jokapäiväistä sijoitustoimintaa. SaferGlobe Finlandin esille nostamat ongelmat on aiemmin havaittu ja niitä on jo ryhdytty oikaisemaan”, kirkon tiedotuskeskuksen kautta tullut tiedote kertoo.

Eläkerahasto sanoo kantavansa vastuun rahastovalinnoistaan ja niiden sisältämistä yritysvalinnoista. ”Eläkerahaston menettelytapaan kuuluu ensin yrittää vaikuttaa ja saada sijoitusrahasto luopumaan kiistanalaisesta yrityksestä. Mikäli tämä ei onnistu, eläkerahasto luopuu rahastosijoituksesta ja etsii toisen tilalle.”

Eläkerahasto käyttää sijoitusrahastoja. Näiden joukossa on myös passiivisesti sijoittavia osakeindeksirahastoja, joissa on kahdeksan prosenttia kirkon eläkevaroista. Tiedotteen mukaan välillisinä kohteina on satoja yrityksiä. ”Yksittäisen ongelmayrityksen osuus rahastosijoituksesta on siten tuhansia tai muutamia kymmeniä tuhansia euroja. Silloin, jos sijoitetaan indeksirahastoihin, hyväksytään juuri tämä rajoittamaton yritysjoukko.”

Peura: Omistaja huolehtii sijoitustoiminnan vastuullisuudesta

Piispa Simo Peura kommentoi SaferGlobe Finlandin raporttia todeten pitävänsä hyvänä, että sijoitustoiminnan epäkohtiin kiinnitetään huomiota.

Hän toimi aikanaan kirkon vastuullisen sijoittamisen neuvottelukunnan puheenjohtajana. Se asetettiin määräajaksi ja sen työ loppui viime vuoden loppuun. Se laati kirkon vastuullisen sijoittamisen ohjeet ja omistajapolitiikan linjaukset. Peuran mukaan tällä hetkellä kirkkohallituksessa pohditaan, kuinka vastuullisen sijoittamisen projektia jatketaan.

– Neuvottelukunnassa huomasin, että vastuullinen sijoittaminen on vaativa taitolaji, Peura sanoo.

Helsingin kauppakorkeakoulun kansainvälisen talouden professori Pertti Haaparanta paheksui tänään Kotimaa24:n haastattelussa eläkerahastojen tapaa ulkoistaa sijoitustensa eettisyyden seuranta. Hän pitää sitä käsienpesemisenä.

Myös Peura allekirjoittaa, että sijoittajan on itse huolehdittava siitä, että sijoitustoiminta on vastuullista.

– Kirkon sijoitustoiminnasta päättää Kirkon eläkerahaston johtokunta. Sijoitettava varallisuus on noin miljardi euroa. Eläkerahastolla kirkko ei hae itselleen voittoja. Rahaston tuotosta maksetaan kirkon entisten ja nykyisten työntekijöiden eläkkeet, Peura toteaa.

SaferGlobe Finlandin mukaan Peura oli itsekin mukana vastuullisen sijoittamisen foorumin Finsifin perustamisessa vuonna 2010 ja kirkko sai jo tuolloin tietoa sijoitusten ydinasekytkyistä. Onko markkinoiden toiminta niin monimutkaista, että epäeettistä sijoittamista on mahdotonta välttää?

Peuran vastaa, että kirkkohallituksessa on jo tehty työtä ongelmien eteen.

– On vaikutettu varainhoitajiin ja vaadittu heitä kehittämään sijoituskohteiden sisältöä, on luovuttu ongelmallisista sijoituskohteista. Myös osakeindeksirahastojen tilalle etsitään sopivampia sijoituskohteita. Siinä ei ole vielä riittävästi onnistuttu. Työ on kesken. Markkinoille tulee kuitenkin koko ajan uusia tuotteita, joista toivottavasti löydetään korvaavia sijoituskohteita, Peura sanoo.

– Ammattilaiset osaavat paremmin arvioida markkinoiden monimutkaisuutta. Ihanteista ei pidä kuitenkaan luopua liian varhain. Kärsivällistä ja pitkäjänteistä työtä on jatkettava, jotta kaikki sijoitukset kestävät kriittisen tarkastelun.

Lue myös: Professori: Sijoitusten eettisyyden ulkoistaminen on käsien pesemistä

Raportti: Kirkon eläkevaroja epäsuorasti ydinaseteollisuudessa

Näin kirkko kommentoi sijoituksia ydinaseteollisuuteen

Edellinen artikkeliKansanedustaja vaatii erosovittelun kirjaamista sosiaalilakiin
Seuraava artikkeliVartijan päätoimittaja sallisi naispapittomat messut

Ei näytettäviä viestejä