Kirkolliskokousedustaja: Kirkosta puuttuvat muutosjohtajat

Nurmijärven seurakunnan hallintopäällikkö, kirkolliskokousedustaja Sami Ojala arvostelee kirkkoa muutosjohtamisen puutteesta. Ojalan mukaan esimerkiksi piispoilla, kirkkoherroilla ja johtavilla virkamiehillä ei ole juurikaan kokemusta muualta työelämästä, koska uralla eteneminen edellyttää hakeutumista kirkon palvelukseen jo nuorena.

Ojala kertoo näkemyksistään kirkon eläkkeellä olevan työmarkkinajohtajan Risto Voipion

blogin kommentissa.

”Meillä ei ole muutosjohtamisen osaamista. Kun vielä ottaa huomioon, että kirkko on elänyt hyviä aikoja viime vuosikymmeninä, niin tämän hetken johtajista kenelläkään ei ole mitään merkittävää osaamista muutoksen johtamisesta, ei kriisijohtamisesta, eikä oikein muustakaan. Kirkon ulkopuolista kokemusta ei ole nimeksikään ja kirkon sisällä kokemus ei ole karttunut. Tämä itsessään ei ole vielä ongelma, mutta se on, että nöyryys ei riitä kysymään apua niiltä, jotka osaavat ja joilla kokemusta olisi. Siksi on vaikeaa tehdä mitään merkittävää ja oikeasti eteenpäin vievää”, Ojala kirjoittaa.

Ojalan mukaan kirkon keskushallinnossa on niin paljon ilmaa, etteivät siellä työskentelevät hahmota, miten tulisi toimia ja mennä kohti tulevaisuutta.

”Valitettavasti emme elä tässä suhteessa poikkeuksellisia aikoja, vaan näin on ollut jo pitkään – myös edellisten johtavien viranhaltijoiden aikana. Kirkkohallitus tekee lähes 300 työntekijän voimin niin paljon turhaa ja monien muiden toimijoiden kanssa päällekkäistä työtä, ettei sen rahoittamiseen olisi kriittisessä tarkastelussa mitään edellytyksiä”, Ojala kirjoittaa.

Ojala on jättänyt kevään kirkolliskokoukselle aloitteen, jossa esitetään kirkon keskushallinnon uudistusta. Ojala on Kirkkohallituksen täysistunnon jäsen.

Lue myös: Aloite: Kirkkohallitusta supistettava ja hallinto uusiksi

Kuva: Matti Karppinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKotimaan toimitus veisaa pääsiäislauluja
Seuraava artikkeliSeurakunnalla ja Oulun lastensuojelulla nyt keskusteluyhteys

Ei näytettäviä viestejä