”Kirkolliset tutkinnot kuuluvat korkeampaan rahoitusluokkaan” – Diakin rehtori vetoaa kirkollisten alojen rahoituksen puolesta

Vuonna 2021 korkeakouluihin ryhdyttiin soveltamaan uutta kolmen korin rahoitusmallia. Rahoituskoreista edullisimpaan sijoitettiin tuolloin sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja sosionomitutkinnot. Myös kirkon alan kaksoistutkinnot päätyivät samaan rahoitusluokkaan.

Diakin rehtori Elina Juntusen mukaan jaottelu ei ole realistinen suhteessa koulutuksen järjestämisen kustannuksiin. Juntunen kertoo, että esimerkiksi sairaanhoitajakoulutukseen tarvitaan erikoistiloja ja -välineitä sekä pienryhmäopiskelua.

– Saman verran rahoitusta opiskelijaa kohden saavat myös diakonissa-sairaanhoitaja-kaksoistutkinnon tekijät, vaikka tutkinto on kolmekymmentä opintopistettä laajempi kuin tavallisen sairaanhoitajan tutkinto. Rahoitusnäkemys ei ole oikeudenmukainen.

RAHOITUS LAAHAA erityisen pahasti perässä kirkollisten sosiaali- ja terveysalan kaksoistutkinto-opiskelijoiden suhteen. Tämä herättää Juntusessa huolta.

– Diakin erityisprofiiliin kuuluu se, että meidän opiskelijoillamme on hyvät kohtaamis- ja vuorovaikutustaidot. He menevät diakonisten periaatteiden mukaisesti sinne missä hätä on suurin. Sellainen osaaminen täytyy turvata jatkossakin.

Juntunen toivoo, että hallitusneuvotteluissa ymmärrettäisiin pitää huolta korkeakoulujen rahoituksesta.

– Sote-alan tutkintoihin kaivataan vahvempaa rahoitusta.

Kirkollisten sosiaali- ja terveysalan kaksoistutkintojen suhteen Juntunen toivoo ennen kaikkea, että hakijoita riittäisi myös tulevaisuudessa.

– Meidän täytyy tehdä vahvaa yhteistyötä kirkon kanssa. Kirkon työelämän on näyttäydyttävä merkityksellisenä. Ketjun pitää toimia aina koulutuksen vetovoimasta työelämän vetovoimaan ja yhä työelämän pitovoimaan asti.

ALUEELLINEN LIIKKUVUUS on Juntusen mukaan haaste Diakista valmistuville kirkon työntekijöille. Juntunen toteaa tutkimusten osoittaneen, että huomattava osa opiskelijoista saapuu lähialueilta ja jää myös töihin lähialueelle.

– Tämä näyttäytyy kirkon näkökulmasta haasteena. Miten työntekijöitä saataisiin eri puolille Suomea?

Tällä hetkellä Diakilla on kampukset Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä ja Porissa sekä hetken aikaa myös Turussa. Juntunen kertoo Diakin keskustelevan hiippakuntien kanssa siitä, missä päin Suomea on eniten osaajapulaa ja missä ammattilaisia kaivataan.

– Tällaisen keskustelun seurauksena tänä vuonna myös Joensuussa aloittaa sairaanhoitaja-diakonissa-ryhmä. Me tahdomme viedä koulutusta sinne, missä sitä tarvitaan.

Niilo Rantala

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliMikkelin piispaehdokkaat Kotimaan vaalitentissä – Katso mitä he ajattelevat Raamatusta, samaa sukupuolta olevien vihkimisestä ja Mikkelin hiippakunnasta
Seuraava artikkeli”Meillä on vastuu auttaa” – Suomen piispat vetoavat kehitysyhteistyön puolesta

Ei näytettäviä viestejä