Kirkolle oma kielistrategia

Turussa istuva kirkolliskokous antoi kirkkohallituksen tehtäväksi laatia kielistrategian Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle. Ehdotuksen mallina on pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelman mukainen kansalliskielistrategiahanke suomen ja ruotsin kielen kehittämiseksi. Tavoitteena on kielellisten oikeuksien turvaaminen.

Kirkko seuraa kansalliskielistrategiahankkeen edistymistä ja arvioi, millaista kielistrategiaa kirkossa tarvitaan ja miten hallitusohjelman kielistrategiaa voidaan hyödyntää. Kirkon kielistrategia ei edellytä kirkkolain uudistamista. Kyse on siitä, että seurakunnissa molemmat kansalliskielet ovat käytössä siinä laajuudessa kuin paikallisesti tarvitaan.

Kirkon jäsenellä on oikeus seurakunnan yksi- tai kaksikielisyydestä riippumatta saada esimerkiksi kirkolliset toimitukset omalla äidinkielellään.

Kansalliskielistrategian ohella kirkon oma kielistrategia tukee valtakunnallista kielistrategiaa ja korostaa kielellisten oikeuksien toteutumista kirkon toiminnassa. Saamen kielen asemasta on huolehdittu kirkkolain säännöksillä. Osassa maata laajeneva maahanmuutto on tehnyt ajankohtaiseksi myös muunkielisen työn seurakunnissa.

Edellinen artikkeliNuorten idea läpi: Kirkko perustaa Isospankin
Seuraava artikkeliVantaan kouluissa opetetaan kuutta eri uskontoa

Ei näytettäviä viestejä