Kirkkovaltuustot ja -neuvostot saavat kokoontua poikkeuslaista huolimatta

Kirkkohallitus on 18.3. ohjeistanut, että poikkeuslain julkisia kokoontumisia koskeva rajoitus ei koske seurakuntien kirkkovaltuustoja ja -neuvostoja. Poikkeuslaki rajoittaa kokoontumiset kymmeneen henkilöön 13.4. saakka. Kirkkovaltuustot ja -neuvostot ovat kuitenkin lakisääteisiä toimielimiä, joten rajoitus ei Kirkkohallituksen mukaan koske niitä.

Seurakuntien kirkkovaltuustot ja kirkkoneuvostot voivat siis kokoontua työsuunnitelmansa mukaisesti. Kirkkohallitus muistuttaa, että kokousjärjestelyissä hygieniaan ja istuinten sijaintiin on silti syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Kirkkohallituksen täysistunto käsittelee kuitenkin tiistaina 24.3. pidettävässä kokouksessaan esitystä määräyksestä, jossa kirkkovaltuustolle kuuluvaa päätösvaltaa siirretään kirkkoneuvostolle, jos kirkkovaltuustoa ei saada päätösvaltaisena koolle. Kyse on tilanteesta, jossa painavat syyt edellyttävät välitöntä päätöksentekoa. Tehdyt päätökset saatetaan kirkkovaltuuston päätettäväksi, kun se pystyy taas kokoontumaan.

Määräystä sähköisten kokousten mahdollisuudesta ei olla Kirkkohallituksen mukaan valmistelemassa.

Kirkolliskokousta koskevista muutoksista päättää kirkkohallituksen täysistunto

Kirkon lakisääteisiä toimielimiä ovat myös kirkolliskokous ja piispainkokous.

Mahdollisista kirkolliskokousta koskevista muutoksista päättää kirkkohallituksen täysistunto. Kirkolliskokouksen kevätistuntokausi on suunniteltu pidettäväksi Turun kristillisellä opistolla 4.–8.5. Jos kirkolliskokous ei voi kokoontua, kirkkohallitus voi päättää eräistä kirkolliskokoukselle muutoin kuuluvista asioista.

Piispainkokouksen on seuraavan kerran tarkoitus kokoontua 15.4. Piispainkokouksen sihteeri Jyri Komulainen kertoo Kotimaa24:lle, että periaatteessa kokousta valmistellaan normaalisti, mutta asiaan palataan lähempänä kokousajankohtaa. Siitä, pidetäänkö kokous vai ei, päättää arkkipiispa Tapio Luoma, joka on kokouksen koollekutsuja.

Piispojen neuvotteluviikko Rantasalmella 30.3.–3.4. on peruttu.

Kuva: Olli Seppälä. Kirkolliskokouksen istuntosali Turun kristillisellä opistolla.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSeurakuntien ruoka-avun perille viemiseen tarvitaan nyt uusia keinoja
Seuraava artikkeliKolumni: Jokainen taiteilija on sateentekijä

Ei näytettäviä viestejä