Kirkkonummi sai luvan lunastaa seurakunnan maita

Kirkkonummen kunta sai helmikuussa ympäristöministeriöltä luvan lunastaa Kirkkonummen evankelis-luterilaisen seurakunnan maita. Kuntakeskuksessa sijaitsevasta kuuden hehtaarin tontista on neuvoteltu jo neljä vuotta.

Prosessi alkoi, kun kunta teki ensimmäisen tarjouksen kuntakeskuksessa sijaitsevasta tontista vuonna 2011. Seurakuntayhtymän talousjohtaja Sirkka-Liisa Cavoniuksen mukaan seurakunta piti kunnan tarjoamaa 360 000 euron hintaa liian pienenä.

– Jokainen ymmärtää, että se on kuuden hehtaarin tontista pääkaupunkiseudun kunnan kuntakeskuksessa varsin vähän, Cavonius toteaa.

Seurakunnan toive tontin hinnasta oli noin 1,2 miljoonaa euroa. Arvio perustuu Cavoniuksen mukaan selvitykseen vastaavanlaisista kaupoista muualla pääkaupunkiseudulla.

Kunta kaavailee seurakunnan maalle uutta koulukeskusta. Seurakuntayhtymää on harmittanut se, että heille on kaavoitettu ainut alueen ei-asuinkäyttöön tuleva tontti. Muut maanomistajat noin 18 hehtaarin lähes rakentamattomalla Vesitorninmäellä ovat NCC Rakennus ja Sato Oyj.

Seurakunta on tarjonnut kunnalle myös 50 vuoden vuokrasopimusta, jonka kokonaishinta olisi ollut noin 1,2 miljoonaa euroa. Kunta ei kuitenkaan ole ollut halukas vuokraamaan tonttia itselleen.

Molemmat osapuolet saivat aseita neuvotteluun

Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio toivoo ympäristöministeriön päätöksen vauhdittavan neuvotteluja, koska prosessin pitkittyminen ei olisi kummankaan etu.

Seurakunnan näkökulmasta puolestaan valitusoikeus ministeriön päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen voi olla neuvotteluissa valttikortti.

Sekä lunastusoikeuden että valitusoikeuden käyttäminen olisi molemmille osapuolille pitkä ja hidas prosessi, johon kumpikaan ei halua joutua.

Kunnan lunastusoikeus ei välttämättä tarkoita isoja muutoksia hintaneuvotteluihin. Cavoniuksen mukaan neuvotteluissa on nyt päästy lähelle seurakunnan toivehintaa. Lunastustilanteessa tontin arvon määrittää lain mukaan muun muassa vastaavat maakaupat muualla.

– Uskomme, että hinta asettuisi silloinkin lähelle toivomaamme 1,2 miljoonaa euroa, Cavonius sanoo.

Kuntien pakkolunastukset seurakunnilta ovat harvinaisia ja niiden valtakunnallisesta tilastoinnista luovuttiin vuonna 2009, kertoo Kirkkohallituksen maankäyttöpäällikkö Harri Palo.

Vuonna 2009 lunastuksia tehtiin seurakunnilta yhteensä alle neljä hehtaaria ja vuonna 2008 reilu viisi hehtaaria.

Edellinen artikkeliKansalaisaloitteella halutaan uskonrauhan rikkominen pois rikoslaista
Seuraava artikkeliMoskovan patriarkaatti rahoittaa ortodoksien oikeuksien tarkkailua Euroopassa

Ei näytettäviä viestejä