Kirkkoneuvostolta pieni myönnytys: Lapualla sateenkaariparit esirukoukseen nimeltä mainiten

Samaa sukupuolta olevan parin nimet voidaan jatkossa mainita Lapuan tuomiokirkkoseurakunnassa vietettävän jumalanpalveluksen esirukouksessa, jos pari niin toivoo. Aiemmin Lapuan tuomiokirkkoseurakuntaan tulleissa esirukouspyynnöissä ei ole mainittu nimiä. Avioliittoon kuulutettavat eri sukupuolta olevat parit luetaan edelleen eri kohdassa esirukousta. Heidät on aina mainittu nimeltä.

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoneuvosto päätti asiasta toukokuun lopulla. Yksitoista seurakunnan luottamushenkilöä oli allekirjoittanut aloitteen, jolla haluttiin selkiyttää avioliittoasioiden käytäntöjä seurakunnassa.

Kirkkoneuvosto päätti, että seurakunnan tilat ovat jatkossa kirkkoja lukuun ottamatta käytettävissä erilaisiin perhejuhliin, myös samaa sukupuolta olevien perheiden juhliin, mukaan lukien rukous samaa sukupuolta olevan parin kanssa ja puolesta. Kirkkoneuvoston mukaan Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkoissa toimitetaan kuitenkin edelleen avioliittoon liittyen ”vain kirkkokäsikirjan mukaisia toimituksia”.

Kirkkoneuvoston kokouksessa tehtiin asiasta vastaesitys, jota kannatettiin. Sen mukaan mitään seurakunnan tiloja ei pitäisi luovuttaa samaa sukupuolta olevien hääjuhliin tai vastaaviin tilaisuuksiin. Vastaesitys kaatui äänestyksessä luvuin 8–4.

Kirkkoneuvosto painotti, että kirkon avioliittokäsitys ei ole muuttunut. Neuvoston mukaan avioliitto on edelleen yhden miehen ja yhden naisen välinen instituutio ja seurakunta on sitoutunut opettamaan ja toimimaan kirkon järjestyksen mukaisesti.

Aiemmin tänä keväänä Lapuan tuomiokirkkoseurakunta nousi otsikoihin, kun seurakuntalainen Mari Haarajärvi kirjoitti Ilkka-lehteen mielipidekirjoituksen. Siinä hän kertoi eronneensa kirkosta, koska koki tulleensa kotiseurakunnassaan tyrmätyksi elämänsä onnellisimpana päivänä.

Hän ei pyytänyt Lapuan tuomiokirkkoseurakunnalta naispuolisen puolisonsa kanssa avioliittoon vihkimistä tai avioliiton siunaamista, vaan esirukousta liiton puolesta. ”Pyyntöni esirukouksesta tyrmättiin ilmeettömästi ja totaalisesti”, hän kirjoitti.

Kuva: Pasi Ahola. Lapuan tuomiokirkko.

Lue myös:

Pyysi esirukousta avioliitolleen, tuli torjutuksi, erosi kirkosta – Mitä vastaa kirkkoherra?

Kirkosta eronnut lapualainen ja kirkkoherra ilmoittivat tehneensä sovinnon

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaaville lahjoitettiin täyssähköauto
Seuraava artikkeliKommentti: Pitääkö papin olla selfieintoinen vai riittääkö seinäruusun rooli?

Ei näytettäviä viestejä