Kirkkoherrat tutustuivat uskontojen väliseen projektiin

Helsingin piispa Irja Askola ja hiippakunnan kirkkoherrat tutustuivat Tukholman matkalla uskontojen väliseen projektiin, jossa kristityt ja muslimit ovat perustaneet yhteisten tukikeskuksen ja uskontojen tilan.

Guds hus projektin ydin on sosiaalinen työ Fisksätran alueella Nackassa, lähellä Tukholmaa. Tavoitteena on myös rakentaa uusi tila, Guds hus. Se muodostuu jo olemassa olevan kirkkotilan yhteyteen.

Mukana oli Roihuvuoren kirkkoherra Timo Pekka Kaskinen. Roihuvuoren seurakunnan tiloissa sattui lokakuussa välikohtaus, kun vastapäisestä moskeijasta poistunut mies särki suurella kivellä kirkon pääoven panssarilasin. Tapauksen seurauksena kirkkoherra Kaskinen otti yhteyttä moskeijan johtoon ja ehdotti tapaamista. Nyt seurakunta ja moskeija ovat päättäneet alkaa pitää säännöllisesti yhteyttä keskenään.

Kirkkoherrat tutustuivat Guds hus -projektiin vain lyhyesti ja Kaskinen korostaa, ettei osaa antaa syvällistä analyysia toiminnasta. Lyhyt vierailu herätti kuitenkin paljon ajatuksia ja halua perehtyä asiaan paremmin.

– Siellä on löydetty sellainen sosiaalisen auttamisen tasolla käytännöllisiä toimintamalleja. Samalla on pohdittu yhdessä tekemisen ja elämisen tapaa kaiken kaikkiaan, Kaskinen sanoo.

Timo Pekka Kaskisen mukaan projektiin näyttää liittyvän myös uskontodialoginen ulottuvuus, on etsitty yhteisiä nimittäjiä ja sellainen on löydetty kantaisä Aabrahamissa.

– Uskontodialogi on tärkeää ja luo edellytyksiä hyvälle yhteiselolle. Ruotsalaiset isäntämme toivat esille sen, kuinka arabian kielellä Jumalan nimi on sama sekä kristityille että islaminuskoisille. Myös Jeesus esiintyy molempien uskontojen pyhissä kirjoituksissa. Toisaalta on yhtä aikaa totta se, että ymmärrys Jeesuksen merkityksestä on aivan erilainen. Kristinusko on ytimeltään uskoa Kristukseen.

– Suomessa Guds husin -kaltaisia yhteistyöhankkeita ei tietääkseni ole. Toisaalta kristilliset seurakunnat ovat kautta vuosien avustaneet diakoniatyön kautta jäsenpapereita kyselemättä myös islaminuskoisia avuntarvitsijoita, hän jatkaa.

Nyt alkanutta Roihuvuoren seurakunnan ja naapurimoskeijan yhteydenpitoa on tarkoitus jatkaa. Seuraavaksi moskeijan edustajat kutsutaan seurakuntaan kylään ja tutustumaan kristilliseen joulunviettoon.

– Tarkoituksena on tutustua paremmin, jotta yhteyden ottaminen on aiempaa helpompaa ja luontevampaa, missä tahansa asioissa. Täällä itäisessä Helsingissä muslimit ja kristityt kohtaan toisiaan päivittäin kouluissa, kaupoissa ja harrastuksissa. On tärkeää osata elää yhdessä.

Katso Irja Askolan Facebook-päivitys aiheesta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOulussa uusi keskusteluiltojen sarja
Seuraava artikkeliESS: Kirkkoherraa epäillään törkeästä kavalluksesta

Ei näytettäviä viestejä