Kirkkoherraraati: Arkkipiispa Mäkinen on inhimillinen auktoriteetti, haasteena ykseyden vaaliminen

Arkkipiispa Kari Mäkinen on jäämässä eläkkeelle ensi kesänä. Kotimaa Pron kirkkoherraraati arvioi hänen arkkipiispakauttaan, sen onnistumisia ja haasteita. Lisäksi kirkkoherrat pohtivat, millaisen uuden arkkipiispan kirkkomme tarvitsee tässä yhteiskunnallisessa ja kirkkopoliittisessa tilanteessa.

Kirkkoherrojen mukaan Mäkisen arkkipiispakausi sattui kirkon kannalta poikkeuksellisen vaikealle ajanjaksolle. He arvostavat Mäkisen viisautta, rohkeutta, sivistyneisyyttä, rehellisyyttä ja selkeää asettumista vähemmistöjen ja sorrettujen puolelle. Mäkinen on koettu taitavaksi ja näkemykselliseksi yhteiskunnalliseksi keskustelijaksi. Moni olisi toivonut myös Mäkisen teologisen syvällisyyden saavan enemmän tilaa julkisuudessa.

Raadin mukaan Mäkisellä on ollut kuitenkin vaikeuksia kirkollisen ykseyden vaalimisessa. Osa on kokenut arkkipiispan jotkut kannanotot liian repiviksi. Hän on pyrkinyt etenemään nopeasti asioissa, joissa kirkkolaiva kääntyy hitaasti. Hän on tehnyt irtiottoja piispojen neuvottelemista näkemyksistä.

Tulevan arkkipiispan toivotaan jatkavan pitkälti nykyisen linjoilla eli tarttuvan myös kipeisiin aiheisiin ja ilmaisevan selkeästi mielipiteensä julkisuudessa. Persoonan pitäisi olla kirkon yhtenäisyyttä rakentava. Hänen pitää myös innostaa ja inspiroida kirkon työntekijöitä.

”Mäkisen kaudella on käynyt selväksi, että ihmisoikeudet ovat myös kirkon asia”

Kimmo Reinikainen, Ylöjärven kirkkoherra, Tampereen hiippakunta

Kari Mäkinen on rohkeasti puolustanut oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Hän on vahvistanut kirkon roolia seistä heikomman rinnalla. Hänen kaudellaan on käynyt selväksi, että ihmisoikeudet ovat myös kirkon asia. Hän on saanut tästä paljon kiitosta, mutta myös kritiikkiä. Kaikki kritiikki ei ole pysynyt kohtuuden rajoissa. Kannanotot, jotka ovat koskeneet kirkon suhdetta pakolaisuuteen ja seksuaalisuuteen, ovat nousseet Mäkisen kaudella voimakkaasti esiin. Ne ovat kiinnostaneet mediaa. Hänen laaja kirjallinen ja teologinen sivistyksensä sekä siitä nouseva harkittu ja pohdiskeleva puhe sekä vaikkapa köyhyysryhmän työ on jäänyt (valitettavasti) taka-alalle.

Rohkeus tarttua yhteiskunnan kipeisiin asioihin ja kyky tuoda selkeästi mielipide esiin on ollut arkkipiispa Mäkisen selkeä vahvuus. Tälle linjalle on hyvä saada jatkoa. Kirkon on edelleen uskallettava ottaa kantaa. Kirkon elinehto on astua esiin, uudistua ja olla ajassa kiinni. Odottaminen ja taantuminen ruokkivat jäsenkatoa. Samalla haasteena on säilyttää keskusteluyhteys varovaisempaa ja verkkaisempaa linjaa edustaviin jäseniin. Mediaympäristö vaatii aina vain nopeampaa reagointia. Tässä maailmassa kirkolla on vielä opittavaa, uusi arkkipiispa avustajineen voisi olla suunnannäyttäjä. Tässä todellisuudessa teoreettinen mietiskely ei pärjää suoralle ja yksinkertaistetulle kommunikoinnille. Ei olisi yhtään haitaksi, vaikka arkkipiispa olisi myös kirkon työntekijöille innostaja ja inspiraattori ja keräisi joukkoja yhteisten tavoitteiden taakse.

”Mäkinen on ollut rohkea ja ihmisläheinen”

Satu Saarinen, Oulun tuomiokirkkoseurakunta, Oulun hiippakunta

Kari Mäkinen on ollut rohkea ja ihmisläheinen arkkipiispa, joka on osannut sanoittaa haastavia teologisia kysymyksiä kaikille ymmärrettävällä tavalla. Hän on onnistunut erityisen hyvin arkkipiispan tehtävässä olemalla yhtä aikaa auktoriteetti ja inhimillinen. Uskon, että hänen luontaisen karismansa sekä syvän teologisen viisauden ja elämänkokemuksen myötä hioutunut ilmaisutapansa on tuonut kirkon uudella tavalla keskustelukumppaniksi yhteiskunnallisissa kysymyksissä.

Luterilainen kirkko tarvitsee jatkossakin avoimeen keskusteluun alttiin arkkipiispan, joka tuntee kirkollista kenttää myös seurakuntien arkikysymysten tasolta, mutta ei jää kiinni ”lillukanvarsiin” vaan osaa ja uskaltaa katsoa laajasti. Tarvitsemme arkkipiispan, joka edellisen tavoin on Elämän ja sen moninaisuuden puolella, uskomme mukaan, ja uskaltaa sanoittaa sen.

”Jotkut kannanotot ovat olleet turhan repiviä”

Risto Kormilainen, Suomussalmen seurakunta, Kuopion hiippakunta

Kari Mäkinen on käyttänyt yhteiskuntasuhteista hyviä puheenvuoroja ja tullut hyvin esiin. Viimeisimpänä on jäänyt mieleen hänen punnittu puheensa Suviseuroissa, jossa hän linjasi laajemminkin herätysliikkeiden paikkaa kirkossa. Joskus kannanotot ovat kuitenkin olleet turhan repiviä ja ehkä aina ei olisi tarvinnut tulla näkemyksineen esiin.

Tulevalla arkkipiispalla pitää olla vahva teologinen perusta ja näkemystä yhteiskunnallisista kysymyksistä. Nyt tarvitaan erityisesti suunnannäyttäjää. Kannanotoissa tarvitaan malttia ja harkintaa. Persoonan pitäisi olla kirkon yhtenäisyyttä rakentava.

”Mäkinen on puolustanut vähemmistöjä koko haastavan työkautensa”

Jouko Ala-Prinkkilä, Kauhajoen seurakunta, Lapuan hiippakunta

Kari Mäkinen on työskennellyt arkkipiispana haastavan ajanjakson, johon on sisältynyt muun muassa kirkon jäsenyyden ja yhteiskunnallisen aseman kyseenalaistamista, taloudellinen lama, pakolaistulva sekä avioliittolainsäädännön uudistaminen. Hän on puolustanut rohkeasti vähemmistöjä kuten homoseksuaaleja, pakolaisia, köyhiä ja sairaita. Hän on patistellut kirkkoa ja valtiovaltaa parantamaan vähäväkisten asemaa. Pohdiskelevissa puheenvuoroissaan Mäkinen on usein onnistunut porautumaan sekä yhteiskunnallisiin että kirkollisiin kysymyksiin pintaa syvemmälle. Joskus hänen kannanotoissaan on ollut irtioton makua piispojen neuvottelemasta konsensuksesta. Monin tavoin polarisoituneessa keskusteluilmapiirissä Mäkisellä on ollut välillä vaikeuksia kirkollisen yhtenäisyyden vaalimisessa.

Uudelta arkkipiispalta edellytetään esiintymis- ja kielitaitoa, yhteistyö- ja johtamistaitoa, yhteyden vaalimista ja vahvistamista kirkon sisällä, yhteyksien solmimista kirkon ulkopuolella, apologeettista, pastoraalista ja teologista osaamista, hengellistä syvällisyyttä ja visionäärisyyttä. Tiivistetysti ilmaistuna Turkuun tarvitaan nyt sujuvasti sanoittavaa, syvällisyyksiin sukeltavaa ja suurisydämisesti sovittelevaa arkkipiispaa.

”Mäkinen esiintyy luontevasti mediassa”

Marja-Liisa Malmi, Parikkalan seurakunta, Mikkelin hiippakunta

Kari Mäkinen on toiminut arkkipiispana aikana, jolloin kirkolla on ollut ratkaistavanaan hyvin vaikeita kysymyksiä. Hän on kiirehtinyt eteenpäin, kun taas kirkkolaiva kääntyy hyvin hitaasti. Hän on asettunut heikkojen, köyhien ja syrjäytyneiden rinnalle ja tuonut heidän ääntään kuuluville. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden auttamisessa hän on muistuttanut siitä, mikä on kristillisen kirkon tehtävä. Piispa Mäkinen esiintyy luontevasti mediassa. Tasapuolisuuden vuoksi olisi jatkossa hyvä saada muidenkin piispojen ääntä esille.

Piispan tehtävä ykseyden vaalimiseksi käy aina vain vaikeammaksi. Tulevan arkkipiispan keskeisiä avuja on syvä teologinen ajattelu, kyky kuunnella ja keskustella eri tavoin ajattelevien kanssa, kirkosta vieraantuneen ihmisen ymmärtäminen, kirkas ajattelu ja selkeät sanat. Vaatii suurta viisautta ohjata kirkkoa sen omista lähtökohdista käsin, aikaa seuraten, mutta ei mielipidekyselyjen varassa.

”Kaikkia ei ole miellyttänyt arkkipiispan teologia, jossa dogmaattinen kieli ei ole ensisijainen”

Risto Leppänen, Liedon seurakunta, Turun arkkihiippakunta

Olen työskennellyt viisi vuotta Kari Mäkisen teologisena erityisavustajana. Arkkipiispan työtoverina opin arvostamaan hänen rohkeita ja syvällisiä yhteiskunnallisia puheenvuorojaan, joissa määrätietoisesti nousi esille sivuun jääneiden kysymykset. Arkkipiispa on pitänyt hengellisesti rikkaita saarnoja, jotka ansaitsisivat tulla paremmin näkyviin. Hän tuntee hyvin seurakuntien arjen. Kirkollisten hallintoelinten puheenjohtajana arkkipiispa on ollut taitava. Kaikkia ei ole miellyttänyt arkkipiispan tapa tehdä teologiaa, jossa dogmaattinen kieli ei ole ensisijainen.

Kirkko tarvitsee hengellisen johtajan, joka tietää mikä on tärkeää ja säilyttämisen arvoista ja uskaltaa ennakkoluulottomasti luopua siitä, mikä joutaakin mennä. Tarvitsemme arkkipiispan, joka kestää yksinäisyyden paineet ja jolla on sanottavaa. Vaikka virka on yksinäinen, yhteistyötaidot ja verkostot ovat olennaisia. Kaikissa tulevissa piispanvaaleissa tullaan keskustelemaan myös sukupuolesta. Piispojen joukossa tarvitaan niin naisten kuin miestenkin ääntä.

”Mäkinen ei vedä roolia, vaan on rehellinen, sivistynyt mies”

Pekka Valkeapää, Vihdin seurakunta, Espoon hiippakunta

Kari Mäkinen on ollut arkkipiispana sivistynyt, harkitseva, viisas ja rohkea. Mäkinen on tahtonut johdatella suomalaisia paitsi evankeliumin iloon, myös siihen, että täydet ihmisenä olemisen oikeudet kuuluvat yhtä lailla sukupuolivähemmistöille kuin pakolaisille. Mäkisen kautta kirkosta ovat välittyneet inhimilliset kasvot. Mäkinen tuntuu olevan ”totta” kiireestä kantapäähän saakka. Hän ei siis vedä mitään roolia, vaan on jo puhetavaltaan rehellisenoloinen mies ja pappi. Mäkinen ei ole onnistunut yhdistämään kirkon liberaaleja ja konservatiiveja.

Kirkko tarvitsee tässä tilanteessa arkkipiispan, joka voi jatkaa paljolti Mäkisen viitoittamalla tiellä. Tarvitsemme arkkipiispan, joka kutsuu meitä yhteyteen ja yhteiseen messuun ylistämään ja kiittämään Jumalaan. Tarvitsemme arkkipiispan, joka puolustaa heikoimpia ja rohkaisee yhteisöjämme elämään rakkauden ja totuuden mukaan evankeliumin voimassa.

”Mäkinen ei ole pelännyt eriäviä mielipiteitä”

Helene Liljeström, Sibbo svenska församling, Porvoon hiippakunta

Kari Mäkinen on ollut hyvin ajassa kiinni. Hän on rohkeasti ottanut kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin ja puolustanut pienen ihmisen oikeuksia ja ihmisarvoa. Pelkäämättä eriäviä mielipiteitä kirkon sisältä tai yhteiskunnan puolelta hän on tuonut esille yhteisen vastuumme pyrkiä oikeudenmukaisuuteen sekä kotimaassa että maailmassa, Raamatun sanomaan nojaten. Hän ei varmaan ole onnistunut saamaan koko kirkkokansaa mukaansa, mutta se lienee mahdoton tehtävä.

Toivoisin että saamme uuden arkkipiispan, joka jatkaa Kari Mäkisen hyvää työtä avoimen, aidon ja oikeudenmukaisen kirkon ja yhteiskunnan hyväksi. Toivon myös, että uutta arkkipiispaa arvostetaan yhtä lailla kuin Kari Mäkistä on arvostettu. Arkkipiispan täytyy olla henkilö joka kestää kritiikkiä, koska myös sitä tulee tuossa asemassa aina paljon.

Kuva: Matti Karppinen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliSeurakuntatyö antoi hyvät eväät urakehitykselle muualla
Seuraava artikkeliTuleva piispa Teemu Laajasalo lupaa tukea naisten johtajuutta ja konservatiiveja

Ei näytettäviä viestejä