Kirkkoherralla outo papinpaita – katso kuva!

Sattilainen_420

Rauman kirkkoherra Seppo Sattilainen ei ole virkapukeutumisessaan tyytynyt piispainkokouksen suosituksiin. Virallisen mustan tai valkoisen papinpaidan sijaan Sattilaisen voi työssään nähdä myös punaisessa paidassa. Kaulassaan kirkkoherralla on piispalliseen tyyliin suurikokoinen risti. Kotimaa24 kysyi Sattilaiselta mistä on kysymys.

– Pappi ostaa ja huoltaa omalla rahallaan niin sanotun virkapukeutumisensa. Silloin kun hän on siitä itse vastuussa, kyseessä ei ole virallinen auktorisoitu virkapuku. Meille on annettu vain suosituksia, jotka ovat sarjassa pia desideria, hurskaita toiveita, Sattilanen sanoo.

Hän ei ole saanut asustaan erityistä palautetta.

– Jotkut ovat vähän ihmetelleet. Papisto käytti 1980-luvulla erivärisiä paitoja. Nuoremmat papit on ajettu siihen, että he käyttävät yksioikoisia värejä. Mielestäni kaikki liturgiset värit ovat vapaasti käytettävissä.

Sattilaisen käyttämä punainen on liturgisena värinä tulen, veren ja tunnustuksen väri. Väriä käytetään luterilaisessa kirkossa helluntaina ja pyhäinpäivänä.

Kirkoherra Sattilainen kertoo hankkineensa punaisen paitansa papinpaitoja myyvästä Sacrum oy:stä, joka teettää paidat tamperelaisessa Ateljé Solemniksella. Valmistajan mukaan Sattilainen on toimittanut punaisen kankaan tilauksen yhteydessä itse.

– Hän toimitti kankaan tilauksen yhteydessä itse ja silloin vastuu siirtyy käyttäjälle, sanoo Ateljé Solemniksen tuotepäällikkö Leena Torkki.

Erikoisia paitatilauksia on Torkin mukaan tullut viime vuosina hyvin vähän. 

– Joskus aikaisempina vuosina niitä tehtiin jonkin verran. Ehkä kymmenelle ihmiselle on tehty tosi poikkeava paita. Meille on esimerkiksi lähetetty kankaita, joissa on ollut joitakin symboleja tai lasten kankaita, kuten Nalle Puh -kangas. Teimme kerran myös papinpaidan vaaleansinisestä kankaasta, johon oli kudottu ruusukuvioita, Torkki sanoo.

Piispainkokouksen pukeutumisohjeen mukaan papinpaidan tulisi olla sekä miehillä että naisilla väriltään musta tai papin juhla-asun yhteydessä valkoinen.

Sattilaisen mukaan olennaista on tyylikäs ja siisti pukeutuminen.

Edellinen artikkeliTapio Luoman seuraajaksi kuusi hakijaa
Seuraava artikkeliJouluradion nettikuuntelu lisääntyi

Ei näytettäviä viestejä