Kirkkoherra lupasi morsiamensa kanssa: Jos Toivakan äänestysprosentti on yli 40, menemme helmikuussa naimisiin

Jyväskylän kupeessa sijaitsevan Toivakan seurakunnan kirkkoherra Panu Partanen päätti panna kaiken peliin lisätäkseen äänestysinnostusta seurakuntavaaleissa. Partanen ja hänen kihlattunsa Jenni Järvinen lupasivat ennakkoäänestyksen alettua julkisessa Facebook-päivityksessä, että jos Toivakan seurakunnan äänestysprosentti nousee yli 40:n, he menevät helmikuussa naimisiin.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on tänään sunnuntaina.

Lupaus tehtiin luonnollisesti pilke silmäkulmassa. Häät ovat suunnitteilla joka tapauksessa, mutta ajankohtaa ei ole lyöty lukkoon.

– Asia ei ole lopullisesti kiinni seurakuntalaisista, vaan kyseessä on tietysti kahden ihmisen rakkaus ja sitoutuminen. Vihkimisestämme tulee joka tapauksessa julkinen ja se toimitetaan jumalanpalveluksen yhteydessä, Panu Partanen kertoo.

Äänestys ruokakaupassa ja Arja Koriseva ääniharavana

Toivakan pieni seurakunta on lähellä onnistua tavoitteessa, jossa 40 prosenttia seurakuntalaisista äänestää. Toivakan seurakuntaan kuuluu noin 1 700 jäsentä. Heistä 1 338 on yli 16-vuotiaita äänioikeutettuja.

Edellisissä seurakuntavaaleissa neljä vuotta sitten seurakunnan äänestysprosentti oli 35,5. Tänä vuonna ennakkoäänestyksen päätteeksi äänioikeutetuista oli äänestänyt 31,2 prosenttia. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli edellisissä vaaleissa 15,5.

– Se on siinä ja siinä, meneekö Toivakassa 40 rikki, Partanen sanoo.

Partasen mukaan Toivakan äänestysprosenttiin vaikuttaa se, että seurakunta on aktiivinen ja kokoonsa nähden näkyvä. Suuri merkitys on sillä, että näissä ja edellisissä seurakuntavaaleissa on voinut äänestää paikallisessa ruokakaupassa. Oma osansa on paikallisella ääniharavalla, iskelmälaulaja Arja Korisevalla. Tämä tosin ei Partasen mukaan koko ikänsä paikkakunnalla asuneena ole toivakkalaisille julkkis vaan ”Aikku”.

Toivakkalaiset kannustavat ”hymy huulessa”

Tiiviissä yhteisössä Panu Partasen ja Jenni Järvisen aviolupaus on Partasen mukaan otettu pääosin vastaan ”hymy huulessa”.

– Moni on sanonut, että pitäähän Panu naimisiin saada, Partanen naureskelee.

Sekä Partanen että Järvinen asuvat Toivakassa. Kumpikaan ei kuitenkaan ole paikkakunnalta kotoisin.

Partanen tuli yksipappisen seurakunnan kirkkoherraksi vuonna 2012. Järvinen on toiminut kuluneen kauden seurakunnassa kasvatuksen johtokunnan varajäsenenä. Hän ei ole ehdolla seurakuntavaaleissa.

Moni tuntee Partasen kirkkoherrana, joka laittaa itsensä likoon seurakunnan puolesta.

– Niin halusin tehdä nytkin liittämällä oman asiani vaaleihin, joita pidetään usein byrokraattisina ja kasvottomina, Partanen toteaa.

Kuva: Esko Jalkanen

Lue myös:

Seurakuntavaalien ennakkoäänien määrä laski isoissa kaupungeissa – pienissä seurakunnissa äänestäminen vilkasta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Kirkon treenaaminen yhä parempaan iskuun on turhaa, jos jätetään määrittämättä, miksi
Seuraava artikkeliPiispa Seppo Häkkinen saarnassaan festarinuorille: ”Rohkaisen teitä tunnustamaan väriä”

Ei näytettäviä viestejä