Kirkkohallitus: Striimattavissa jumalanpalveluksissa voi kerätä rahaa kirkon yhteistyöjärjestöille

Seurakunnista verkkoon striimattavissa jumalanpalveluksissa voi tarjota tilaisuutta osallistua kirkon yhteistyöjärjestöjen rahankeräyksiin, Kirkkohallitus ohjeisti perjantaina. Tämän tilaisuuden tarjoaminen on Kirkkohallituksen mukaan suositeltavaa.

Valmiuslain aikana jumalanpalvelukset järjestetään evankelis-luterilaisessa kirkossa ilman paikalla olevaa seurakuntaa. Jumalanpalvelukset on tarkoitus striimata verkkoon. Asiasta voi lukea lisää Kotimaa24:n jutusta täältä.

Striimattavissa jumalanpalveluksissa ei kerätä kolehtia. Syynä on se, että rahankeräyslain mukaan kolehti kerätään tai sähköisesti lahjoitetaan seurakunnallisen tilaisuuden aikana ja siihen voivat osallistua vain paikalla olevat.

”Kirkkokolehteja ei voida kerätä netin välityksellä tilaisuutta seuraavilta. Vallitsevissa poikkeusoloissa emme siis kerää kolehteja tai esitä kolehtivetoomuksia”, Kirkkohallituksen ohjeessa todetaan.

Rahankeräyksen toteuttaminen striimattavan jumalanpalveluksen yhteydessä edellyttää, että keräyksen kohteena olevalla järjestöllä on voimassa oleva rahankeräyslupa. Vastuu keräysluvan tarkastamisesta on seurakunnalla.

Poliisihallituksen tulkinnan mukaan poikkeusoloissa rahankeräyksen lupanumeroa ei ole striimauksen yhteydessä välttämätöntä ilmoittaa, jos jumalanpalveluksessa viitataan mahdollisuuteen lahjoittaa rahaa keräystilille järjestön nettisivujen kautta. Jos striimauksessa sen sijaan mainitaan tilinumero tai yksilöity maksumahdollisuus, on ilmoitettava rahankeräyksen järjestäjä, varojen käyttötarkoitus sekä lupanumero tai pienkeräysnumero. Näiden tietojen on oltava näkyvillä myös seurakunnan kotisivuilla, jos lahjoitusmahdollisuutta tarjotaan siellä.

Kirkkohallitus huomauttaa, että vaikka kyse ei ole kolehdista, rahankeräystenkin suhteen on syytä noudattaa kolehtisuunnitelmaa. Jos suunnitelmassa on kohteita, joilla ei ole keräyslupaa, kehotus on jätettävä antamatta tai kohdistettava toisaalle.

Ohjeen voi lukea kokonaisuudessaan täällä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Piispat: Jumalanpalvelukset toimitetaan ja striimataan kirkkotilassa ilman läsnä olevaa seurakuntaa

Kommentti: Piispat tekivät luovan päätöksen, ja poikkeusajan striimattavat jumalanpalvelukset voivat olla uuden alku

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliUskontojohtajat: Toivo ja myönteinen usko tulevaan ovat voimavara vaikeina aikoina
Seuraava artikkeliKristilliset järjestöt kovilla – myös Kansan Raamattuseura ja SRK aloittavat yt-neuvottelut

Ei näytettäviä viestejä