Kirkkohallituksen kappelia koristaa valotaide

Kirkkohallitus muuttaa uusiin tiloihin Helsingin Etelärantaan tällä viikolla. Tiloihin tulee myös kappeli hengellisiä tilaisuuksia varten. Kappelia suunnittelee kuvataiteilija Jaakko Niemelä vaimonsa kuvanveistäjä Helena Hietasen ja sisustussuunnittelija Irene Koukun kanssa. Niemelä kertoo, että merkittävänä elementtinä kappelin toteutuksessa on valotaide.

Tilan katto tehdään materiaalista, joka valaisee koko tilan tarvittaessa kirkkaasti tai hämyisästi, alttariseinässä taas voidaan käyttää liturgisia värejä kirkkovuoden mukaan. Lisäksi kaksi seinää tehdään älylasista, toinen antaa ulos ja toinen aulaan päin.

– Älylasi muuttuu tarvittaessa läpinäkyvästä maitolasiksi ja siihen voidaan projisoida videokuvaa, Jaakko Niemelä kertoo.

Niemelän mukaan älylasiseinillä näkyvässä videokuvassa aiotaan käyttää esimerkiksi abstrakteja luontoaiheita sekä Raamatun tekstejä. Kirkkovuosi näkyy liturgisen värin lisäksi myös valittavissa kuvissa ja teksteissä.

Kirkkohallituksen kappeli on todennäköisesti ensimmäinen kirkkotila, jossa käytetään näin kattavasti valotaidetta. Taiteilija Jaakko Niemelä on asiasta innoissaan.

– Tämä on uudenlainen avaus, ja on hienoa että kirkko on lähtenyt rohkeasti tekemään uutta konseptia.

Niemelän mukaan kirkkotaideteokset ovat yleensä objekteja kuten tekstiilejä, maalauksia tai veistoksia. Hän onkin mielissään siitä, että taiteilijat ovat päässet mukaan suunnittelemaan koko tilaa.

– Tämä kappeli on moderni tila, johon tämä valotaide sopii hyvin. Se sopii myös vanhempaankin kirkkotilaan, mutta siellä sitä voisi suunnitella hienovaraisesti ja aina tilalähtöisesti.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliNuorisotyönohjaaja murtautui kirkon purkutyömaalle – maalasi alttaritaulun
Seuraava artikkeliUskonnolliset lapset erottavat sekulaareja huonommin faktan ja fiktion

Ei näytettäviä viestejä