Kirkkohallituksen kansliapäälliköltä ymmärrystä USA:n iskuille

Suomen luterilaisen kirkon edustajat ovat ottaneet kantaa Irakissa ja Syyriassa tuhojaan tekevän ääri-islamilaisen Isis-järjestön toimintaan.

Kirkkohallituksen kansliapäällikön Jukka Keskitalon
mukaan Suomen maahanmuuttoviranomaisten on nyt tunnistettava Irakin vainottujen kristittyjen ja jesidien tilanne ja myönnettävä uskonnollisen vainon perusteella maahantulo- ja oleskelulupia Suomeen, jos tänne asti vainottuja pääsee.

Keskitalo muistuttaaa, että Irakin kristittyjen ja jesidivähemmistön vainoa kuvataan jo kansanmurhaksi. ”Paljon myötätuntoa on maailmalta näitä uskonvainottuja kohtaan osoitettu, mutta tekoja toistaiseksi vähän. USA:n ja Britannian elintarvikepudotukset ovat olleet pieniä toivon merkkejä vainotuille”, hän kirjoittaa.

Keskitalo antaa ymmärrystä USA:n ilmaiskuille: ”Niin äärimmäinen keino kuin sotatoimet ovatkin, niin tässä tilanteessa USA:n rajoitetut ilmaiskut ovat yritys puolustaa uhreja raakalaismaisia isis-terroristeja vastaan.”

Turun Arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala
kommentoi asiaa Jukka Keskitalon tavoin Facebookissa.

Kallialan mukaan jesidien ja kristittyjen silmitön ja säälimätön vaino sekä toisten muslimien pyhien paikkojen hävittäminen on sitäkin etovampaa kun sitä yritetään perustella jotenkin uskonnollisesti.

Kalliala käy läpi, miten eri uskontojen edustajat ovat ottaneet kantaa ISIS:in toimia vastaan. Kansainväliseen yhteisöön ja kaikkien uskontojen edustajiin ovat paikan päältä vedonneet sheikki Majid Hafeed, joka on Irakin kurdeja edustava muslimi ja kaldealaiskatolisen kirkon Babylonian patriarkka Louis Raphael Sako.

”Jos ISIS olisi jotenkin edustava esimerkki siitä, mitä uskonto on, uskontoa tulisi välttää ja vastustaa niin kuin vain suinkin voi. Väkivalta, viha ja pakko ovat kuitenkin kaikille uskonnoille häpeäksi. Istanbulin julistuksessaan (2010) Euroopan uskontojohtajien neuvosto totesi: ’Vastustamme selkeästi ja julkisesti sellaista, mikä ruokkii suvaitsemattomuutta ja syrjintää…’”, Kalliala kirjoittaa.

”Sheikin ja patriarkan vetoomusten mukaisesti meidän on syytä muistaa esirukouksissamme ISISin vainojen uhreja, olivatpa he sitten kristittyjä, jesidejä tai muslimeita.”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKanit kirkolla – katso video
Seuraava artikkeliSuuren suosion saanut Juice-kirkko tulee taas

Ei näytettäviä viestejä