Kirkko ja minä: Oopperalaulaja Aarne Pelkonen kertoo miten soitteli urkuja yömyöhään Rauman keskiaikaisessa kirkossa

Aarne Pelkoselle Rauman Pyhän Ristin kirkko on tuttu jo lapsuudesta. Kuva: Mikko Mäntyniemi

”Pyhän Ristin kirkko on minulle tuttu jo lapsuudesta. Olen kotoisin Unajan kylästä, joka oli ennen osa Rauman maalaiskuntaa. Nykyisin se on osa kaupunkia. Kävin Pyhän Ristin kirkossa koulun kanssa koulun juhlissa ja joulukirkossa.

Muistan, että kirkko tuntui minusta valtavan suurelta. Siellä oli sellainen pyhyyden ja arvokkuuden tuntu – vanhan rakennuksen tuoksu, tummat puupinnat ja vanhat kivimateriaalit saivat aikaan sen. Pyhän Ristin kirkossa on vietetty monia tärkeitä perhetapahtumia, kuten sisarusteni vihkiäisiä ja heidän lastensa kastetilaisuuksia. Myös isäni siunaustilaisuus pidettiin siellä.

Pyhän Ristin kirkossa on erityisyyksiä, kuten kuoriosan hienot keskiaikaiset maalaukset ja holvien koristelut. Punasävyisten maalausten ja tummien puupintojen ansiosta kirkossa on kodikas tunnelma. Urkujen puufasadi, jonka on rakentanut paikallinen kanttori Nils Strömbäck, on hyvin kaunis. Kirkossa ei ole perinteistä alttaritaulua, vaan sen tilalla on lasimaalaus. Se on hieno ja näyttää aina erilaiselta vuorokaudenajasta ja valon määrästä riippuen.

Rauman Pyhän Ristin kirkossa holvit on koristeltu ja kuoriosassa on keskiaikaisia maalauksia. Kuva: Rauman seurakunta

MINULLA ON myös paljon musiikkimuistoja Pyhän Ristin kirkosta. Aloitin soittoharrastuksen pianon parissa, mutta aika pian siirryin urkuihin. Meillä oli kotona pilliurut, mikä on aika poikkeuksellista, ja sain harjoitella niillä. Siitä oli minulle suuri etu. Kävin urkutunneilla Pyhän Ristin kirkossa.

Kanttori Jukka Ritakorpi, joka on nykyisin jo eläkkeellä, opetti minua. Oli mahtava tunne saada soittaa urkuja kirkossa!

Minulla ja veljelläni oli nuorena yhteinen harrastus, joka liittyi musiikkiin ja äänittämiseen. Veljeni lauloi ja minä säestin häntä. Kiersimme kirkoissa ja teimme äänityksiä. Noiden vuosien aikana opin paljon säestämisestä. Kerran olimme Pyhän Ristin kirkossa harjoittelemassa. Se oli niin mieluisaa puuhaa, että meiltä meni ajantaju kokonaan. Iltamyöhällä suntio tuli ihmeissään katsomaan, että mitäs ääniä kirkkosalista kuuluu. Välikohtaus päättyi kuitenkin hyvin, kun hän kuuli, että meillä oli kanttorin lupa.

Urut ja säestäminen johtivat siihen, että opiskelin Sibelius-Akatemiassa kirkkomusiikin osastolla ja valmistuin kanttoriksi. Opiskeluaikojen jälkeen en tosin ole kanttorina työskennellyt. Pyhän Ristin kirkossa on hieno akustiikka ja esiinnyn siellä mielelläni erilaisissa kokoonpanoissa. Seuraavaksi vuorossa on joulukonsertti, joka pidetään torstaina 21.12.

On hienoa tulla esittämään musiikkia paikkaan, johon liittyy niin paljon muistoja. Aika harva tila on sellainen, että siihen liittyy muistoja kouluajoilta, omasta perheestä ja omalta uralta.

Rauman Pyhän Ristin kirkko

  • Fransiskaaniveljien rakennuttama luostarikirkko
  • Keskiaikainen kivikirkko vihittiin käyttöön 1512
  • Hienot keskiaikaiset seinä-, katto ja holvimaalaukset
Edellinen artikkeliTV-vinkki: Aatonaatto jumissa lentokentällä paljastaa ihmisluonteen
Seuraava artikkeliEi joulua etteikö kapellimestari Olof Boman olisi johtanut Bachin jouluoratoriota tai Händelin Messiasta – Nyt hän valmistautuu ensimmäiseen messuunsa

Ei näytettäviä viestejä