Kirkko ja kaupunki hyllytti Ville Rannan pilapiirroksen


Kirkko ja kaupunki
-lehden takasivulla on totuttu näkemään oululaisen sarjakuvataiteilijan Ville Rannan piirros. Tuoreesta lehdestä (20.4.) työ loistaa poissaolollaan. Päätoimittaja Seppo Simola kertoo, että piirroksen teema oli ristiinnaulitseminen ja kuva olisi ollut liian raju pääsiäislehteen.

– Halusimme rauhoittaa pääsiäislehden, ettei tule sen luonteista piirustusta, joka aiheuttaa turhaa hälinää, Simola sanoo.

Rannalle ei ollut tänään vielä haastatteluhetkellä kerrottu syytä kuvan julkaisematta jättämiseen. Hän kertoo kuvastaan Simolaa tarkemmin. Hyllytetty piirros kommentoi Ranskan burka-kieltoa.

– Siinä on burkaan pukeutunut nainen, joka oli naulittu ristille ja ristin päällä teksti ”ranskalainen pääsiäinen”. Kuva ei ole erityisen ärhäkkäästi tai lihallisesti piirretty vaan ihan yksinkertaisesti.

– En tiennyt, että pääsiäisenä ei ole hyvä aika tehdä pilapiirroksia, Ranta hämmästelee.

”Minut on palkattu herättämään keskustelua”

Simolan mukaan Kirkko ja kaupungissa herättiin liian myöhään siihen, että Rannan pilapiirrosta ei haluta julkaista. Uutta ei hänen mukaansa ehditty pyytää riittävän ajoissa, ja Rantaa ei saatu kiinni.

Ranta kertoo, että hänelle oli lähetetty lehden kiinnimenopäivänä perjantaina sähköpostiviesti, jossa oli annettu ymmärtää myös, että uuden kuvan tekeminen olisi mahdollista. Ranta ei kuitenkaan ollut tietokoneen ääressä, vaan hän näki viestin vasta liian myöhään lauantaina.

Sarjakuvataiteilija on pettynyt, ettei hänelle soitettu, koska hän olisi voinut ehtiä tehdä uuden kuvan.

– On sovittu, että minulle pitää soittaa, Ranta sanoo.

Haastattelua tänään antaessaan Ranta sanoi olevansa järkyttynyt ja kokevansa, että hänen ylitseen on kävelty sekä että hänen ja lehden välillä vallitsee luottamuspula. Seppo Simola oli luvannut sähköpostitse palata asiaan Rannan kanssa lomansa jälkeen.

– Kaipaan yhteyttä työnantajaani, että luottamuspula saataisiin korjattua. Luottamuspulahan siitä tulee, jos hyllytetään. Minut on palkattu tekemään keskustelua herättäviä pilapiirroksia, se on hankala laji varmaan toimituksellekin, Ranta totesi.

Kotimaa24:n jo haastateltua sekä Simolan että Rannan, Simola soitti lomaltaan Rannalle.

– Seppo soitti ja pahoitteli minulle. Uskon luottamuspulan korjaantuvan, Ranta informoi Kotimaa24:ää haastattelujen jälkeen.

Huovis-aiheinenkin piirros jäänyt julkaisematta

Seppo Simola kehuu Rantaa erittäin hyväksi. Hän haluaa ilman muuta jatkaa yhteistyötä Rannan kanssa.

– Hän on antanut meille paljon särmää ja puhumisen aihetta. Tämä oli poikkeustilanne, joka koski pääsiäislehteä.

Rannan pilapiirroksista tulee lehteen paljon palautetta.

– Sehän on hyvä vaan, että tulee. Se on piirustuksen tarkoituskin, että se herättää ajatuksia ja tunteita, Simola sanoo.

Simola kertoo, että Rannan työ on hyllytetty kerran aikaisemminkin. Yksityiskohtiin hän ei mene. Mutta Ranta menee.

– Pilkkasin eläkkeelle jäämässä ollutta Helsingin piispaa Eero Huovista hänen homokannoistaan. Siinä oli minusta ymmärrettävät kirkkopoliittiset syyt, miksi sitä ei siinä kohdassa haluttu panna lehteen.

Lisäksi kerran Ranta siisti pornoaiheista piirrosta peittelemällä hahmon avonaisen miehustan ja haarovälin puhekuplilla.

Ranta sanoo, että hänen tapansa on ylipäänsä piirroksissa käydä rajankäyntiä. Pääsiäislehden kuvan hyllytys tuli hänelle kuitenkin puun takaa, koska hän koki kuvansa aivan tavalliseksi.

– Paljon rajumpiakin piirroksia olen piirtänyt ja ristillä on roikkunut vaikka kuka.
Kirkko ja kaupunki on Helsingin seurakuntayhtymän lehti.


Ville Ranta

Ville Ranta on tunnettu suomalainen sarjakuvataiteilija. Hän asuu Oulussa. Kirkko ja kaupungin ohella Ranta on muun muassa piirtänyt moniin lehtiin. Hänet palkittiin vuonna 2009 Suomen sarjakuvaseuran Puupäähatulla.

Ranta on herättänyt kohua aiemminkin. Vuonna 2009 kirkon tiedonvälityspalkinto jäi ensi kertaa jakamatta. Palkinnon saajaksi oli esitetty Rantaa, mutta kirkkohallitus ei antanut palkintoa hänelle. Tuolloin arkkipiispa Jukka Paarma perusteli päätöstä sillä, etteivät kirkkohallituksen jäsenet tunteneet tarpeeksi Rannan töitä. Ranta olisi haluttu palkita muun muassa siksi, että hänen katsottiin riisuvan kirkkoa tekopyhyydestä.

Suuren jupakan aiheutti vuonna 2006 Rannan kulttuurilehti Kaltion verkkosivuille piirtämä profeetta Muhammad -kuva.

(Etusivun kuva: Wikipedia/Teemu Rajala)

Edellinen artikkeliIrja Askolasta Vuoden nainen
Seuraava artikkeliEläkejärjestelmä turvattava – seurakunnille eläkerahastomaksu?

Ei näytettäviä viestejä