Kirja-arvio: Intialaisen Vishal Mangalwadin kirja on kirkasta ja poliittisesti epäkorrektia puhetta

Valo tulee idästä. Näin voi ajatella, kun on lukenut intialaisen juristin, filosofin ja yhteiskunnallisesti orientoituneen kristityn kirjailijan Vishal Mangalwadin uutuuden Kirja joka muutti maailmasi.

Mangalwadin kirjan pääviesti on, että protestanttisen uskontulkinnan lähtökohta Raamattu on tehnyt reformaation jälkeisestä lännestä maailman edistyneimmän ja monella tavalla onnistuneimman kulttuurin.

Kirjoittaja lähestyy aihettaan historiallisena katsauksena, jossa eritellään länsimaisen sivilisaation juuria ja kehitystä. Aivan erityistä huomiota narratiivissa annetaan englanninkielisen maailman kehitykselle reformaatioajan jälkeen. Toisaalta Mangalwadi viittaa usein myös Martti Lutherin työhön.

Kirjassa kerrotaan monipuolisesti, miten ihmiselämän ja yksilön kunnioitus, moderni tiede, demokratia, rehellisyys ja lahjomattomuus, ahkeruus, teollistuminen ja vaurastuminen, kansan kasvatus ja opetus, sairaan- ja köyhäinhoito ja moni muu asia ovat syntyneet tai kehittyneet kristinuskon piirissä ja varsinkin menneiden vuosisatojen raamattuherätyksien seurauksena.

Tavalla, joka länsimaiselle kirjoittajalle olisi tuskin enää mahdollista, intialainen Mangalwadi osoittaa monin esimerkein hyvin tuntemiensa hindulaisuuden ja islamin henkisen ja muun stagnaation. Edellä mainitut asiat eivät hänen mukaansa voineet syntyä näissä Raamattua tuntemattomissa uskonnoissa.

Mangalwadi palaa länsimaita koskevan pääviestinsä ohessa lukuisia kertoja myös siihen, miten protestanttinen lähetystyö ja Raamattu ovat viimeisten 200 vuoden aikana muokanneet monia ei-kristillisiäkin maita ja kansoja koulutuksen ja sivistyksen tielle, ja sitä myötä nousuun. Toistuva esimerkki tästä on Intia.

Intuitiivisesti moni lännessä on Mangalwadin väitteet epäilemättä aina tiennyt, mutta kulttuurimme omien ”sisällissotien” seurauksena näitä asioita ei aina enää haluta sanoa ääneen.

Mangalwadi on harvinainen ääni kolmannesta maailmasta. Hänen poliittisesti epäkorrektit väitteensä epäilemättä kiistetään siellä täällä niin idässä kuin lännessä, mutta kirja antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Vishal Mangalwadi: Kirja, joka muutti maailmasi. Miten Raamattu muokkasi läntistä maailmaa. Päivä Oy 2017. 484 sivua.

Edellinen artikkeliVatikaanin radio välittää paavin viestin ympäri maailmaa – toiminta siirtymässä yhä enemmän verkkoon
Seuraava artikkeliKirkko mukana Educa-messuilla – koulurauhaa etsimässä ovat myös Teemu Laajasalo ja Marko Bjurström

Ei näytettäviä viestejä