Kiirastorstaina Turussa roastataan Jeesusta

Turkulaisessa Linnateatterissa pilkataan eli roastataan kiirastorstaina Jeesusta isolla joukolla.

Roast on Yhdysvalloissa syntynyt komiikan muoto, jossa ensin tehdään jostakusta läsnäolijasta pilkkaa humoristiseen sävyyn ja lopuksi kohde saa vastata pilkkaajilleen samalla mitalla.

Roastattavaksi valitaan kunnioitettuja mutta jollakin tapaa kiisteltyjä hahmoja. Suomessa on aikaisemmin roastattu muun muassa Sakari Kuosmasta, Matti Nykästä ja Anu Saagimia.

Linnateatterin roastmaster
Antto Terras kertoo, että Jeesus valittiin kiirastorstain tapahtuman päätähdeksi yhteiskunnallisen merkittävyytensä ja toisaalta osuvan ajankohdan perusteella. Terras korostaa, ettei kyse ole provokaatiosta eikä tavoitteena ole pilkata pyhiä arvoja.

– Jeesus on ansainnut roastinsa, Terras sanoo.

Yleensä sekä roastaajat että roastattava esiintyvät omana itsenään, mutta kahdentuhannen vuoden takaisia tapahtumia puidaan näyttelijöiden avulla. Jeesuksen roolissa nähdään Miska Kaukonen, Neitsyt Mariana Rakel Liekki, juutalaisena Ruben Stiller, itämään viisaana Ali Jahangiri ja roomalaisena Kalle Lamberg.

Myös vuorosanat on käsikirjoitettu etukäteen. Pilkkaajien jälkeen viimeisen vuoron saa illan päätähti, joka tuo esiin oman näkemyksensä payback-puheenvuorossa.

– Hän avaa oman sanaisen arkkunsa niin, ettei kenellekään jää epäselväksi kuka se oikea tähti onkaan, Terras sanoo.

Terras on patisi tilaisuuden puheenjohtaja myös vastaava käsikirjoittaja. Hän enteilee, että pilkan kohteeksi joutuvat ainakin Jeesuksen puheet, ihmeteot ja opetukset. Herjaa heitetään Jeesuksen lisäksi myös ”jeesustelusta”.

Yleensä roastin kohteeksi valitaan yksittäinen henkilö, mutta Linnateatterissa on jo ennen Jeesusta roastattu muun muassa missejä, Turun Palloseuraa ja Varesta.

– Ollaan enemmän roastattu instituutioita kuin yksittäisiä julkkiksia. Turusta löytyy tähän sopivia instituutioita kuten TPS ja Jeesus, Terras nauraa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä
Turkulainen
.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRaamattuopisto juhlistaa 75-vuotisjuhlia some-näyttelyllä
Seuraava artikkeliKirkkohallitus alentaa kirkonkirjojen tiedoista perittävää maksua

Ei näytettäviä viestejä