Kiinan kristityt kouluttavat kansalaisjärjestöjä

Kiinan protestanttista kirkkoa lähellä oleva Amity-säätiö (The Amity Foundation) laajentaa koko ajan toimintaansa. Asiasta kertoo säätiön apulaispääsihteeri He Wen.

Vuonna 1985 perustettu Amity ei ole osa Kiinan kirkkoa, mutta se tekee varsinkin Kiinan keski- ja länsiosien köyhällä maaseudulla paljon diakonista ja kehitystyötä. Projektit vaihtelevat terveydenhoidosta katastrofiapuun ja sosiaalityöstä ympäristönsuojeluun.

Amity on esimerkiksi kouluttanut jopa 20 000 perusterveydenhoidon neuvojaa Kiinan maaseudun kyliin.

Järjestö tekee työtä myös vammaisten hyväksi.

– Vammaisen lapsen hoitaminen ja koulutus tulee kalliiksi, vaikka periaatteessa hallitus tukee tällaisen lapsen vanhempia. Maaseudulla se ei aina toteudu. Tämä voi johtaa myös lasten hylkäämiseen, He Wen kertoo.

Tärkeä osa Amityn työtä on kouluttaa vapaiden kansalaisjärjestöjen perustajia ja toimijoita. Näitä ”NGO-hautoimoita” on Kiinassa kolme.

Kansalaisjärjestöjen on vaikea saada Kiinassa virallista rekisteröintiä ja sen myötä toiminnalleen tulevaa lain suojaa. Siksi Amity kouluttaa paikallisia ihmisiä toimimaan juridisesti ja hallinnollisesti oikealla tavalla.

He Wenin mukaan kansalaisjärjestöjen ja Kiinan hallituksen suhteet ovat tällä hetkellä ”suhteellisen ongelmattomat”.

– Kymmenen vuotta sitten tilanne oli paljon hankalampi. Joissakin tapauksissa on edelleen niin, että viranomaiset eivät ymmärrä jonkin kansalaisjärjestön toimintaa samalla tavalla kuin järjestö itse.

He uskoo tilanteen paranevan lähivuosina.

Maailman viestimissä herätti toukokuun lopussa huomiota viranomaisten määräämä kirkontornin purku Wenzhoussa. Seurakunta vastusti tapahtunutta loppuun saakka. Esimerkiksi The New York Times piti uutisoinnissaan sitä merkkinä valtion ja kirkon suhteen muutoksista.

He ei allekirjoita väitettä. Kiina on suuri maa, ja tilanne eri puolilla maata voi vaihdella.

– Wenzhoussa kyseessä oli ainoastaan rakennusmääräysten vastaisen tornin purkaminen. Itse en tunnista muutosta valtion uskontopolitiikassa.

Apulaispääsihteeri He vieraili Suomen Lähetysseuran Valtakunnallisilla Lähetysjuhlilla, missä hän kertoi Amityn vammaisten hyväksi tekemästä työstä.

Kuva: Jussi Rytkönen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAfrikan paavi vierailee Suomessa
Seuraava artikkeliKirkko kantoi vastuuta siirtoväen henkisestä huollosta sodan ajan Suomessa

Ei näytettäviä viestejä