Keminmaan uusi kirkkoherra: ”Vastustus kohdistuu naispappeuteen, ei henkilööni”

Keminmaan kirkkoherranvaalit ylivoimaisesti voittanut seurakuntapastori Sanna Komulainen, 36, haluaa, että kirkko on kaikille avoin. Hän aloittaa työnsä kesän alkuun mennessä.

Vaalitulos yllätti Komulaisen täydellisesti: hän sai peräti 73,5 prosenttia kaikista annetuista ja hyväksytyistä äänistä. Hän on kiitollinen ja samalla myös hämmästynyt.

– Odotin tiukempaa vaalia. Jopa niin, että tulos olisi ollut vain muutamasta äänestä kiinni. Uskon, että Keminmaan seurakunta halusi valinnallani muutosta tiettyihin asioihin. Tietysti toivon, että valintani ei johtunut pelkästään sukupuolestani, vaan että myös ansioni huomattiin, sanoo Komulainen.

”Omalla persoonalla voi vaikuttaa paljon”

Sanna Komulainen toteaa hymyillen, että vuonna 2016 voitaisiin aivan hyvin keskittyä jo muihin asioihin kuin kirkkoherran sukupuoleen. Tosiasia kuitenkin on, että Komulainen on ensimmäinen kirkkoherraksi valittu nainen Keminmaan seurakunnassa.

– Aloitan virassani luottavaisin mielin. Toivon, että voin keskustella asioista niiden kanssa, joille sukupuolikysymys on haaste. Olin edellisessä työpaikassani aikanaan Oulujoen seurakunnassa ensimmäinen virkaan valittu nainen, joten tilanne on tavallaan tuttu.

– Luotan, että omalla persoonalla voi vaikuttaa työyhteisössä paljon. Mahdollinen vastustus kohdistuu naispappeuteen, ei henkilöön, joten sitä ei ole myöskään syytä ottaa henkilökohtaisesti, Komulainen sanoo.

Komulainen painottaa yhteistyön merkitystä. Hyvä yhteistyö syntyy hänen mukaansa olemalla aidosti oma itsensä ja kuuntelemalla, sekä arvostamalla muita. Hän odottaa työyhteisössään uusia ideoita ja keskustelunavauksia.

– Toki hallinnollinen puoli hiukan jännittää, mutta hyvät luottamushenkilöt ovat tukena ja turvana. Haluan lähteä luomaan tulevaisuutta keskustellen seurakunnan ja luottamushenkilöiden kanssa. Kirkkoherran vaikutusmahdollisuudet ovat aika suuret, mutta yksin hän ei tietenkään voi toimia tai sanella, miten menetellään.

Komulainen uskoo koulutuksen voimaan

Komulainen on parhaillaan Kirjo2- esimiestyökoulutuksessa. Hän uskoo koulutuksen merkitykseen niin esimiehen kuin muunkin työyhteisön työssä. Koulutuksen avulla pysytään tässä ajassa ja osataan vastata sen haasteisiin.

Komulaisen mielestä on tärkeää luoda hyvä ilmapiiri työyhteisöön, sillä se heijastuu myös seurakuntalaisiin. Hyvässä ilmapiirissä on ilo yhdessä tehdä työtä Kristuksen seurakuntana.

– Kirkkoherran tasapuolisuus on tärkeä niin työyhteisön sisällä kuin ulospäinkin suhteessa herätysliikkeisiin ja yhteistyötahoihin. Avuksi siinä on kirkkoherran monipuolinen ja pitkäjänteinen katsomus ja kokemus. Itsensä haastamisella pääsee pitkälle. On hyvä välillä kohdata asioita, jotka ovat itselle vieraampia.

Diakonista papiksi

Komulaisen vahvuuksia on, että hän on työskennellyt useassa seurakunnassa ja on monipuolisesti kouluttautunut. Hän valmistui sosionomi-diakoniksi vuonna 2003, ja lähti sen jälkeen silloiseen Joensuun yliopistoon, josta valmistui papiksi 2007.

– Diakoniatyö antoi laaja-alaista näkemystä ja sain siitä kipinän lähteä opiskelemaan papiksi. Seurakunta on aina ollut läheinen ja rakas. Sosionomi-diakoniksi valmistumiseni jälkeen teologinen tiedekunta alkoi kiehtoa.

Papin työssä häntä ilahduttaa ihmisten kohtaaminen ja mahdollisuus olla mukana ihmisten erilaisissa elämäntilanteissa. Se antaa paljon voimaa, vaikka toinen puoli työstä on hyvin kuormittavaa. Papin on oltava mukana ja tukena myös seurakuntalaisten raskaimmilla hetkillä.

”Ihminen ei voi valita suuntautuneisuuttaan, rakkaus on lahja kaikille”

Kirkkoherravalinnan yhteydessä pidetyssä vaalikeskustelussa keskusteltiin lain ja Raamatun suhteesta. Esille nousi suhtautuminen homoseksuaalisuuteen ja vähemmistöihin.

– Totesin, että lähestyn näitä asioita rakkauden näkökulmasta. Jeesus esimerkillään opetti meille, miten meidän tulee suhtautua muihin ihmisiin. Rakkaus on mielestäni Jumalan lahja ihmiselle. Ihminen ei itse voi valita suuntautuneisuuttaan, varmaankin moni valitsisi helpomman tien, jos voisi, sillä minkäänlaisena vähemmistönä eläminen Suomessa ei ole helppoa.

Sanna Komulaisen mukaan kirkon täytyy olla kaikkien kirkko.

– Tehtävämme ei voi olla se, että lähdemme rajaamaan ihmisiä kirkosta ulos. Jos emme huoli kirkkoon erilaisia ihmisiä kuin itse olemme, alkaa kirkon väki väistämättä vähetä.

”Monipuolinen musiikki madaltaa messuun tulon kynnystä”

Kirkkoherra Sanna Komulainen haluaa madaltaa kynnystä kirkkoon esimerkiksi antamalla seurakuntalaisille mahdollisuuksia osallistua erilaisiin avustustehtäviin Jumalanpalveluksen aikana.

– Musiikkivalikoimaa voi myös monipuolistaa. On hyvin paljon erilaista musiikkia, mitä voi esittää kirkossa ja tehdä sen avulla Jumalanpalveluksesta helpommin lähestyttävän.

Edellisessä työpaikassa Oulujoen seurakunnassa Komulainen järjesti Nuorten messun, jonka idea lähti liikkeelle nuorten lauluryhmästä.

Lapset ja nuoret ovat erityisesti nuorisotyön pastorina toimineen Komulaisen sydäntä lähellä.

– Unohtaa ei saa myös kasvavaa ikääntyvien ryhmää. Haluan, että seurakunta on kaikille avoin ja kaikkien on sinne yhtä helppo tulla, sanoo Komulainen.

Kuvat: Riitta Ahonen (kuvia voi selata valkoisista nuolista).

Edellinen artikkeli”Kirkollisveron maksaminen on tärkeää”
Seuraava artikkeli12 kysymystä kirkon sijoitusjohtajalle

Ei näytettäviä viestejä