Kaurismäki ekumeenisen juryn kestosuosikki

Aki Kaurismäen tuore elokuva Le Havre ei saanut suotuisista merkeistä huolimatta Cannesin elokuva festivaalien pääpalkintoa. Matkaan tarttui kuitenkin kansainvälisen kriitikkoliiton pääpalkinto sekä ekumeenisen juryn erityismaininta. Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun ohjaaja sai ekumeenisen tunnustuksen.

Kaurismäki näyttäisi olevan Cannesin ekumeenisen juryn suosiossa, sillä hän voitti viikonvaihteessa jo kolmannen kerran sen myöntämän palkinnon. Palkinnot myöntää Euroopan kirkkojen konferenssi (EKK). Edelliset huomionosoitukset tulivat vuosina 1997 ja 2002 elokuvista Kauas pilvet karkaavat sekä Mies vailla menneisyyttä. Lisäksi viimeksi mainitusta hän sai myös samaisen järjestön Berliinin elokuvafestivaalien yhteydessä jaetun Templeton-palkinnon.

Suomen kansallisen audiovisuaalisen arkiston erikoistutkijan Antti Alasen mukaan kriitikkoliiton palkinto on Kaurismäen viikonloppuna saamista epävirallisista tunnustuksista tärkeämpi, mutta ekumeenisen juryn erityismaininta ei suinkaan ole merkityksetön.

– Le Havre on saanut todella positiivisen vastaanoton. Esimerkiksi verkossa siitä on keskustelu runsaasti ja kiittävään sävyyn. Ekumeenista elokuvapalkinnoista Cannesissa jaettava on järeintä sarjaa, koska kyseessä on erittäin merkittävä elokuvatapahtuma yleensäkin.

Le Havre saa Suomen ensi-iltansa kesäkuussa Sodankylän elokuvajuhlien yhteydessä, mutta laajempaan levitykseen kotimaassa Kaurismäen uutukainen tulee syyskuun 11. päivänä.

EKK on protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin, johon kuuluu noin 125 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Suomesta järjestöön kuuluvat ortodoksinen sekä luterilainen kirkko ja sen yhteistyöelimenä Suomen ekumeeninen neuvosto.

Edellinen artikkeliKymmenettuhannet kärsivät Malawin tulvista
Seuraava artikkeliMEN: Jyväskylän raamattukampanjaa ei käsitellä

Ei näytettäviä viestejä