Kaukajärven seurakuntatalon palo saattaa liittyä useamman tahallaan sytytetyn tulipalon sarjaan

Tampereen Kaukajärven entinen seurakuntatalo paloi torstaina 20.4. Poliisi epäilee tulipaloa tahallaan sytytetyksi. Seurakuntatalon palon jälkeisenä yönä myös kolmen kilometrin päässä oleva teollisuushalli paloi maan tasalle. Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Antti Uusipaikka kertoi Aamulehdelle, että tulipaloilla voi olla yhteys toisiinsa. Tampereen seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Heikki Päätalo kertoo, että kaikkiaan neljä rakennusta on palanut viime aikoina lähialueilla.

– En lähde silti spekuloimaan sen enempää.

Päätalon mukaan seurakuntatalon palaminen on ikävä asia.

– Vaikka seurakuntatalo oli ollut jo pitkään poissa käytöstä, se oli silti todella merkittävä rakennus monelle ihmiselle. Siihen liittyi paljon tunnetta ja muistoja.

Päätalo kertoo, että ihmisten järkytyksen saattoi aistia paikan päällä vahvasti.

– Se alleviivaa sitä, että kyseessä ei ollut mikä tahansa rakennus.

Päätalo myöntää, että siksikin seurakuntataloon kohdistunut mahdollinen tuhopoltto herättää kysymyksiä. Hän kuitenkin korostaa, että viranomaiset tutkivat asiaa tällä hetkellä eikä vastauksia vielä ole.

– Vaikuttaa siltä, että tekoa ei ole tietoisesti kohdistettu seurakuntaa tai kirkkoinstituutiota kohtaan. Sattuneita palotapauksia tuntuu yhdistävän ennen kaikkea se, että palaneet rakennukset ovat hiljaisia ja poissa käytöstä.

VUOSIA TYHJÄNÄ ollut Kaukajärven entinen seurakuntatalo oli jo aikaa sitten myyty rakennusliikkeelle. Kyseessä oli purkuvalmis kiinteistö, joka ei ollut enää edes seurakunnan omistuksessa. Päätalo kertoo kuitenkin huomanneensa, että ihmisten mielissä ja tietoisuudessa talo liitettiin yhä vain seurakuntaan.

– Mediassa ja ihmisten puheissa kyseessä ei ollut rakennusliikkeelle myyty ja luovutettu purkutalo. Rakennus kantoi yhä seurakuntatalon identiteettiä.

Päätalo kertoo, että palosta ei näin ollen koitunut taloudellista haittaa seurakunnalle.

– Arvokas irtaimisto oli jo poissa. Talon tarina oli jo tullut päätökseensä.

HARMILLISENA PÄÄTALO pitää kuitenkin sitä, että palo tapahtui juuri nyt.

– Rakennuksen purkamisen oli määrä alkaa ensi kuussa. Nyt prosessi hankaloituu. Talosta oli myös tarkoitus kierrättää käyttökelpoisia osia.

Ilman seurakuntataloa kaukajärveläiset eivät ole silti jääneet. Päätalo kertoo, että seurakunnan uudet tilat ovat sijainneet jo pitkään lähellä olevan liikekeskuksen yhteydessä.

– Seurakunta on siellä, missä ihmiset muutenkin liikkuvat.

Jotain muistorikasta jäi myös entisen seurakuntatalon tontille.

– Pihamaalta löytyy vanha mänty, jota kutsutaan Jumalan männyksi. Se säästyi liekeiltä. Se on huomioitu myös rakennuskaavassa: se jää ja saa kasvaa vapaana. Jumalan mänty jäi seisomaan palaneen raunion rinnalle.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLastenmusiikki tuo vastapainoa muusikkopastori Severi Laakson työhön
Seuraava artikkeliKolumni: Pandemian myötä kirkon perustehtävä selkeytyi, ehtoollisen merkitys korostui

Ei näytettäviä viestejä