Katolinen kirkko avaamassa uusia ovia seksuaalivähemmistöille ja eronneille?

Vatikaanissa koolla oleva, perheasioihin keskittynyt piispainsynodi julkaisi maanantaina dokumentin, jossa kirkko osoittaa aikaisemmista näkemyksistään poikkeavaa ymmärtämystä homosuhteille ja avioeroille.

Dokumentti pohtii mitä ”lahjoja ja arvoja” seksuaalivähemmistöjen välityksellä kirkko voi saada. Julkaistua paperia pidetään merkittävänä linjanvetona sekä kannattajien että vastustajien piirissä.

Dokumentin nähdään luonnollisena jatkona paavi Franciscuksen viime vuotiselle kommentille, jossa hän sanoi, että ei voi tuomita ketään. Häneltä oli kysytty, voivatko homot ja lesbot olla kunnollisia kristittyjä. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavissa ryhmittymissä dokumentti on jo ehtinyt kerätä kiitoksia.

Synodin puolessa välissä julkaistu teksti kutsuu pappeja myös tunnistamaan siviililiittojen ja yhteisasumisen myönteisiä puolia. Piispat kehottavat pappeja välttämään ”kaikkea puhetta ja tekoja” joka diskriminoi eronneita ja kirkon ulkopuolella uudelleen avioituneita pariskuntia.

Konservatiivien keskuudessa dokumentin synnyttämä reaktio on ollut kielteinen ja sen pelätään johtavan piispakunnan jakautumiseen. Esimerkiksi perinteisiä käsityksiä puolustava, katolisen kirkon yhteydessä toimiva Voice of the Family -ryhmä esitti julkisesti kysymyksen, tulisiko katolisten tästedes opettaa lapsilleen, että kuolemansynneissä on positiivisia puolia. Kuolemansynneillä viitataan ehkäisyyn, avoliittoon ja homoseksuaalisuuteen.

Yhdysvaltalainen kanonisen lain asiantuntija Charles Reid St Thomasin yliopistosta kuvailee julkaistua dokumenttia poikkeukselliseksi. Merkittävimpänä hän pitää sitä, että dokumentissa edellisten paavien yleisen tason sääntölähtöinen puhe korvautuu ihmisiä yksilöinä katsovalla näkökulmalla.

Perhesynodi päättyy tulevana sunnuntaina. Asiasta uutisoi USA Todayn
verkkosivut.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliKirkkojärjestys ei salli kirkkoon kuulumattomien saarnaamista
Seuraava artikkeliEkumenia nytkähtelee eteen ja taaksepäin

Ei näytettäviä viestejä