Karttamisrangaistus ajaa entisiä Jehovan todistajia itsemurhiin

Uskontojen uhrien tuki ry:n huomenna julkaistava selvitys pohtii miten yhteiskunnan tulisi puuttua Jehovan todistajien karttamiskäytäntöihin sekä niin sanottujen oikeuskomiteoiden toimintaan. Selvityksestä käy muun muassa ilmi, että monet yhteisön jättäneistä päätyvät itsetuhoiseen käytökseen.

Jehovan todistajien seurakuntien johtohenkilöiden muodostamat oikeuskomiteat tutkivat yhteisön jäsenten rikkomuksia ja luopumista uskonyhteisön opista ja säännöistä. Ankarimmillaan rangaistuksena voi olla uskonyhteisöstä erottaminen. Erotettua tulee karttaa ja karttamissääntöä tulee noudattaa itse erotetuksi tulemisen uhalla. Sääntö on ehdoton ja koskee myös lähimpiä perhesuhteita.

Hengellisestä väkivallasta useita kirjoja kirjoittanut Aila Ruoho sanoo, että karttaminen ja oikeuskomitean pelko on saattanut ajaa useita entisiä Jehovan todistajia itsemurhiin.

Tulevan kirjansa aineistossa häneen on ollut yhteydessä yhteensä 54 henkilöä, joista lähes kaikki ovat entisiä todistajia. Näistä 18 on harkinnut itsemurhaa ja kuusi oli päätynyt sitä myös yrittämään. Haastateltujen lähipiirissä oli myös tehty itsemurhia.

Aila Ruoho sanoo Kotimaa24:lle huomanneensa jo pro gradu -työnsä yhteydessä, että kaikista uskonnollista väkivaltaa kokeneista Jehovan todistajien keskuudessa itsetuhoisia ajatuksia esiintyy useammin kuin muissa yhteisöissä.

– Pidän mahdollisena, että Jehovan todistajien opetus kuoleman jälkeisestä elämästä myötävaikuttaa itsemurhapäätöksessä. Kuolemasta ei seuraa kadotus, vaan ihminen yksinkertaisesti lakkaa olemasta. Tämä on huolestuttavaa, koska kartetulle ja torjutulle kuolema voi näyttäytyä vääristyneen lohdullisena, Ruoho pohtii.

Esimerkiksi vanhoillislestadiolaisuudessa, jonka parissa esiintyvää väkivaltaa Ruoho on käsitellyt aikaisemmassa kirjassaan, itsemurha nähdään kuolemansyntinä, jonka seurauksena ihminen asetetaan tuomiolle. Hengelliseen väkivaltaan liittyvä itsetuhoinen käytös on Ruohon mukaan näissä piireissä harvinaisempaa.

Oikeuskomiteoiden rangaistukset ovat tulleet viime vuosina julkisuuteen usean entisen Jehovan todistajan kertomuksissa. Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen on kiistänyt muun muassa Kotimaa24:n haastattelussa, että oikeuskomiteat jakaisivat karttamisrangaistuksia.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJyväskylässä äänestettiin vilkkaasti, pääkaupunkiseudulla hiljaisemmin
Seuraava artikkeliPapille ei seuraamuksia tasa-arvoisen avioliittolain kannattamisesta

Ei näytettäviä viestejä