Kanttorien koulutus Oulussa jatkuu sittenkin – kirkkomuusikot valmistuvat musiikkipedagogeiksi

Kanttorien koulutus Oulussa jatkuu, kun Oulun ammattikorkeakoulun musiikkipedagogin tutkinto uudistuu ensi syksynä. Vuonna 2020 valittavat opiskelijat voivat ottaa pääaineekseen klassisen musiikin tai pop-/jazzmusiikin lisäksi myös kirkkomusiikin.

Uusi musiikkipedagogin tutkinto antaa kaksoiskelpoisuuden: se pätevöittää kanttorin virkaan ja instrumenttipedagogin työtehtäviin.

Aiemmin Oulun ammattikorkeakoulusta on valmistunut kanttoreita muusikko(AMK) -koulutuslinjalta, joka lakkautettiin 2016 taloudellisista syistä. Kolmeen vuoteen Ouluun ei ole otettu uusia kanttoriopiskelijoita.

– Tietysti jo sisällä olevien opiskelijoiden koulutus on jatkunut koko ajan. Nyt kun uusi tutkintolinja alkaa, meille ei itse asiassa ehdi missään vaiheessa tulla hetkeä, jolloin kirkkomusiikin opetusta ei annettaisi jollekin opiskelijalle, sanoo lehtori Ismo Hintsala Oulun ammattikorkeakoulusta.

Hintsala kertoo, että Kirkkohallitus ja Kirkon koulutuskeskus ovat olleet aktiivisia saadakseen kanttorikoulutuksen jatkumaan Oulussa. Asia varmistui, kun kirkkohallituksen täysistunto päätti 10.12. kanttorin viran kelpoisuusvaatimuksista. Nyt mukana on myös musiikkipedagogi (AMK) -tutkinto, johon on sisällytetty vaadittavat kirkkomusiikin opinnot.

– Kaksoiskelpoisuus on opiskelijoiden kannalta hyvä. Nyt koulutukseen on helpompi hakeutua, vaikka ei ole vielä varma, onko elämäntyö urkujen takana, Hintsala sanoo.

Tällä hetkellä ammattikorkeakouluissa kanttorin koulutusta on vain ruotsiksi Pietarsaaressa. Sibelius-Akatemiasta kanttoreita valmistuu Helsingissä ja Kuopiossa.

– Hienoa, että Oulusta voi tulevaisuudessakin valmistua kanttoreita. Oulun ammattikorkeakoulun uudella tutkinnolla on iso merkitys seurakunnille koko Suomessa, mutta erityisesti pohjoisessa, sanoo Kanttori-urkuriliiton puheenjohtaja Minna Raassina.

Kuva: Petra Rissanen. Oulun ammattikorkeakoulun laulupedagogiopiskelija Matteus Jämsä, urkupedagogiopiskelija Teresa Keskisipilä ja ohjaajana lehtori Ismo Hintsala.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Laps’ hankeen hukkuu, unhoittuu – al-Holin leiri antaa joululaululle uuden merkityksen
Seuraava artikkeliPeruskirja kätkettiin aikakapseliin – Ylivieskan kirkon peruskivi on muurattu

Ei näytettäviä viestejä