Kansliapäällikkö Päivi Nerg: Toivottavasti kirkko pitää esillä vapaaehtoisen paluun mahdollisuutta

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla on edessään kotiinpaluu – aina ensisijaisesti vapaaehtoisesti. Nerg osallistuu Turun Kirkkopäivillä paperittomia käsittelevään keskusteluun perjantaina 19.5.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista monet eivät ole poistuneet Suomesta. Yhteiskuntaan on syntymässä paperittomien ryhmä, joka piileskelee viranomaisilta ja jää yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolelle.

– Suomi on sitoutunut antamaan kansainvälistä suojelua heille, jotka ovat sen tarpeessa. Tämä tarkoittaa ihmisiä, joita uhkaa kotimaassaan kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Esimerkiksi pelkkä ammatti, sukupuoli tai ikä ei riitä turvapaikan saamiseen, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo Kirkkopäivien tekemässä ennakkohaastattelussa.

– Usein saattaa unohtua, että kansainvälisen suojelun myöntämisen tarkoitus ei ole turvata kaikille samanlaista elämää kuin esimerkiksi Suomessa, vaan antaa turvaa henkilöille, jotka ovat kotimaassaan henkilökohtaisen vainon vaarassa. Suomi noudattaa kaikessa turvapaikkapäätöksenteossaan samoja kansainvälisiä sopimuksia ja EU-lainsäädäntöä kuin muutkin EU-maat, Nerg sanoo.

Päivi Nerg uskoo ratkaisun paperittomien ihmisten asemaan löytyvän viranomaisten, järjestöjen ja seurakuntien yhteistyöllä. Hän toteaa, ettei ole kenenkään etu, että Suomessa asuu iso joukko ihmisiä yhteiskunnan ulkopuolella.

– Jos edellytyksiä saada Suomesta turvapaikkaa tai muuta suojelua ei ole, edessä on kotiinpaluu – aina ensisijaisesti vapaaehtoisesti. Vapaaehtoiseen paluuseen on tarjolla tukea, esimerkiksi aineellista tai taloudellista apua, jonka avulla aloittaa elämä uudelleen kotimaassa, Nerg sanoo.

Nergin mukaan viranomaiset toivovat, että myös järjestöt ja kirkko pitäisivät tätä mahdollisuutta esillä kohdatessaan paperittomia eli ilman oleskelulupaa Suomessa oleskelevia ihmisiä.

Kuva Olli Seppälä. Mielenosoituksen valmistelua 3.4. Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jossa vastustettiin paperittomien pakkopalautuksia.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPresidentti Mauno Koivisto kantoi mukanaan uskonnollisen työläiskodin perintöä
Seuraava artikkeliRadio Dei lähettää runsaasti suoraa ohjelmaa Kirkkopäiviltä

Ei näytettäviä viestejä