Kansliapäällikkö Nerg: ”Jos kirkko lähtee tukemaan lain toista puolta, ollaan kaltevalla pinnalla”

Turvapaikkajärjestelmä ei tällä hetkellä toimi niin kuin sen pitäisi, väitettiin Kirkkopäivien paperittomia koskevassa paneelikeskustelussa perjantaina. Keskustelu käsitteli enemmän turvapaikkaprosessia ja Maahanmuuttovirastoa kuin paperittomuutta.

Mukana keskustelussa olivat sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, lakimies Heli Aali Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittamasta Paperittomat-hankkeesta, pastori Marjaana Toiviainen Helsingin Oulunkylän seurakunnasta ja Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen.

Heli Aali totesi, että turvapaikkapäätöksen tekeminen vaatii kovaa ammattitaitoa eivätkä arviointi ja huolellisuus ole Suomessa toimineet niin kuin olisi pitänyt. Päivi Nerg myönsi, että virheitäkin on tullut. Hän kuitenkin peräänkuulutti luottamusta siihen, että suomalainen oikeusjärjestelmä korjaa Maahanmuuttoviraston mahdollisesti tekemät virheelliset päätökset.

Paneelikeskustelussa toivottiin, ettei Suomessa yleistyisi puhe, jossa ihmisten auttaminen nähtäisiin jotenkin rikollisena. Päivi Nerg sanoi, että hädänalaisia ihmisiä täytyy aina auttaa, mutta heitä on myös ohjattava toimimaan lain mukaan.

– Jos kirkko lähtee tukemaan lain toista puolta, ollaan kaltevalla pinnalla, hän totesi.

Pauli Heikkinen toivoi, että yhteiskunta panostaisi turvapaikanhakijoiden ja paperittomien työllistämiseen.

– Heille kelpaa mikä tahansa työ, jos yhteiskunta ottaisi tästä kopin ja työpaikan löytämisen kautta voitaisiin purkaa paperittomuutta.

Päivi Nerg totesi, että jos ihminen saa työperäisen tai opiskelupaikkaan liittyvän oleskeluluvan, hän ei enää ole maassa laittomasti.

Tilaisuuden jälkeen Nerg kehotti Yle Radio 1:n Horisontin
haastattelussa Suomessa turvapaikanhakijoina oleskelevia integroitumaan yhteiskuntaan mahdollisimman hyvin jo hakuprosessin aikana.

– Etsi kaikki se fakta, jota tarvitaan siihen, että voisit hakea oleskelulupaa jonkun muun kuin turvapaikan perusteella. Jos sitten tuleekin sellainen tilanne, että et täytä pakolaisen tai kansainvälisen suojelun perusteita, olisit jopa samanaikaisesti hakenut oleskelulupaa työn perusteella, Nerg sanoi.

Keskustelussa nähtiin myös erikoinen episodi, kun Päivi Nerg sanoi Marjaana Toiviaiselle tämän puhuvan hyvin, mutta paljon sellaista, mikä ei ole ihan totta. Toiviainen pyysi Nergiä osoittamaan, mikä hänen puheissaan ei ole totta ja poistui keskustelusta loukkaantuneena. Keskustelun päätteeksi osapuolet sopivat erimielisyytensä.

Kuva: Pasi Leino

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHalonen Kirkkopäivien keskustelussa arkkipiispan kanssa: Hyvistä uutisista pitäisi kertoa enemmän
Seuraava artikkeliTäysi Turun Mikaelinkirkko liikuttui Suomalaisessa messussa – samalla juhlittiin Radio Deitä

Ei näytettäviä viestejä