Kansakunta vaurastuu uskonnon merkityksen vähentyessä, osoittaa tuore tutkimus

Maallistuminen auttaa valtioita vaurastumaan, osoittaa tuore tutkimus. Englantilaisen Bristolin ja amerikkalaisen Tennesseen yliopiston tutkijat vertailivat uskonnollisuuden ja bruttokansantuotteen suhdetta 109 maassa 1900-luvulla. Mukana aineistossa on myös Suomi.

Tutkijoiden mukaan uskonnon merkitys väheni jo ennen kuin maan talous kasvoi. Vauraus ei siis itsessään aiheuttanut maallistumista.

Tutkimusartikkeli on ilmestynyt tieteellisessä Science Advances -julkaisussa. Tutkimustuloksista kertoi maailmalla muun muassa brittiläinen lehti The Independent ja Suomessa Helsingin Sanomat.

Köyhien kansojen uskonnollisuus on ollut tiedossa jo ennestään. Aiemmin erimielisyyttä on ollut siitä, kumpi seuraa kumpaa: tuottaako vaurastuminen uskonnon merkityksen vähenemistä vai edeltääkö maallistuminen vaurastumista.

– Tuloksemme osoittavat, että maallistuminen edeltää taloudellista kehitystä eikä päinvastoin, tutkimuksen johtaja Damian Ruck Bristolin yliopistosta sanoo The Independentissä.

Tutkimuksen mukaan maallistuminen kuitenkin johtaa talouden kehittymiseen vain, jos sen rinnalla vahvistuu yksilön oikeuksien kunnioittaminen. Tutkijat pitävätkin suvaitsevaisuutta yhteiskunnan menestyksen keskeisenä edistäjänä.

Tulokset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, ettei vaurastua voisi myös sellainen maa, jossa uskonnolla on merkitystä.

– Uskonnollisten yhdyskuntien pitää vain löytää omat keinonsa nykyaikaistua ja kunnioittaa yksilöiden oikeuksia, Damian Ruck sanoo Bristolin yliopiston verkkosivuilla.

Kuva: Olli Seppälä. Uskonnon symbolit elävät maallistuneessa läntisessä kaupunkimaisemassa. Kuvassa Helsinki ja Kallion kirkko.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliRaamattuopiston Hengellisten syventymispäivien juhlapaikka vaihtuu vuosikymmenten jälkeen
Seuraava artikkeliVanhoillislestadiolainen bloggaaja patistaa liikettään yhteistyöhön muiden konservatiivien kanssa

Ei näytettäviä viestejä