Kalifornia tiukentaa rokotelakiaan

Kalifornian osavaltiossa vanhempien vakaumus ei enää riitä syyksi kieltäytyä rokotteista. Vain lääketieteelliset syyt, kuten syöpähoito, voivat estää rokotuksen. Ilman rokotusta lapsi ei saa käydä koulua, kertoo RNS.

Asenteet rokotuksia kohtaan ovat muuttuneet sen jälkeen, kun 117 ihmistä sai tuhkarokkotartunnan Disneylandin huvipuistossa huhtikuussa.

– On tieteellisesti todistettu, että rokottaminen suojaa lapsia lukuisilta vaarallisilta taudeilta, Kalifornian kuvernööri Jerry Brown sanoo lausunnossaan.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa 48 osavaltiossa rokotteista voi kieltäytyä uskonnollisen vakaumuksen vuoksi. Rokotekriitikot ovat kampanjoineet voimakkaasti Kalifornian uutta lakia vastaan. Heidän mielestään laki loukkaa yksilön valinnanvapautta.

Myös Yhdysvalloissa kasvava joukko vanhempia on huolissaan rokotteiden turvallisuudesta. Huhut rokotteiden haitoista kiertävät verkossa, ja moni julkisuuden henkilö on avoimesti kertonut olevansa rokotteita vastaan.

Suomessa rokottaminen on vapaaehtoista

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ylilääkärin Hanna Nohynekin Suomessa noin prosentti lapsista jää rokottamatta vanhempien vakaumuksen takia.

Tarkempia tutkimuksia kieltäytymisen syistä ei ole tehty, mutta yksi esitetty syy on vanhempien halu elää luonnonmukaisesti. Rokotteet koetaan epäluonnollisena, koska sairastaminen kuuluu elämään. Täydellinen rokottamattomuus johtuu harvemmin muistamattomuudesta.

Nohynekin mielestä rokotusohjemaa ei tarvitse muuttaa pakolliseksi.

– Pakkokeinot usein vain lisäävät vastustusta. Suomessa koulutustaso on korkea, ja tietoa on runsaasti saatavilla. Luotamme siihen, että vanhemmat ymmärtävät, että rokotukset ovat lasten etu.

Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. 97 prosenttia lapsista rokotetaan, mutta luvuissa on rokotekohtaisia eroja. Uudet rokotteet, kuten pneumokokki- ja rotavirus, eivät ole yhtä suosittuja kuin vanhat, pitkään käytössä olleet rokotteet, mutta niitäkin annetaan yhdeksälle lapselle kymmenestä.

Luvuista löytyy myös alueellisia eroja. Eniten rokotekriittisiä asuu ruotsinkielisellä pohjanmaalla. Nohynekin mukaan uskonnollinen vakaumus ei kuitenkaan selitä eroja.

– Luvut ovat monen tekijän summa. Vertailimme Espoon ja Oulun prosentteja HPV-rokotteen osalta, mutta uskonto ei ollut eroja selittävä tekijä. Moni lestadiolainen esimerkiksi sanoi rokottavansa lapsensa kohdunkaulan syöpää vastaan, vaikka onkin uskovainen, Nohynek kertoo.

Lue myös:

Steinerkasvatuksen liitto: rokottamattomuus on perheen oma asia

Edellinen artikkeliIhminen pukee Jumalankin riepuihin?
Seuraava artikkeliOulun seudulla kokeillaan uudentyyppistä hautaustoimistokonseptia

Ei näytettäviä viestejä