Steinerkasvatuksen liitto: rokottamattomuus on perheen oma asia

Kymmeniä rokottamattomia lapsia on altistunut tuhkarokolle Sammatin vapaassa kyläkoulussa Lohjalla. 35 lasta on kotikaranteenissa ensi tiistaihin asti. Tuhkarokko on todettu toistaiseksi yhdellä koulun oppilaalla, joka sai tartunnan ilmeisesti Aasian-matkaltaan.

Yli 95 prosenttia suomalaislapsista saa rokotteen tuhkarokkoa vastaan, mutta Sammatin oppilaista vain puolet on rokotettu. Lohjan terveyskeskuksen ylilääkäri Tarja Nummila sanoi tapauksesta ensimmäisenä uutisoineelle Ilta-Sanomille, että Lohjalla on vahva steineryhteisö, jossa rokotettujen lasten määrä on huomattavan matala.

Sammatin kyläkoulu on steinerkoulu. Steinerkasvatukseen liittyy antroposofiaksi kutsuttu, osittain hengellinen oppijärjestelmä. Ylilääkäri Nummilan mukaan osa Steiner-vanhemmista ei halua rokottaa lapsiaan. Hän ei kuitenkaan Kotimaan haastattelussa halua antaa käsitystä, että rokotekammo johtuisi yksinomaan antroposofiasta.

– Rokottamattomuudelle voi olla filosofisia syitä tai vain yleistä epäluuloisuutta. Kaikkiin rokotuksiin liittyy pieniä riskejä. Moni saa rokotuksen jälkeen kuumeen tai paikallista ärsytystä. On myös hyvin harvinaisia, vakavampia sivuvaikutuksia. Taudin riskit ovat kuitenkin suuremmat kuin rokotuksen. Muuten rokote ei pääse markkinoille, Nummila sanoo.

Steinerkasvatuksen liiton tiedottajan Pia Palen mukaan steinerpedagogiikka ei ota kantaa rokotuksiin eikä muutenkaan lasten terveydenhoitoon.

– Rokotukset ovat perheen oma asia. Ehkä steinerkoulun valitsee usein sellainen perhe, joka muutenkin tekee vaihtoehtoisia valintoja. Myös steinerkoulun valintaan on monenlaisia syitä. Steinerkoulussa saattaa esimerkiksi olla parempi sisäilma kuin alueen muissa kouluissa, Pale toteaa.

Tuhkarokolta suojaava MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja rokote annetaan tavallisesti jo alle kouluikäiselle lapselle. Mikään rokote ei kuitenkaan ole lain mukaan pakollinen. Arkkiatri Risto Pelkosen mukaan niiden pitää olla tulevaisuudessakin vapaaehtoisia.

– Ketään ei voi pakottaa rokotettavaksi, Pelkonen sanoo.

(Kuva: Wikipedia)

Edellinen artikkeliNovan ehdokkaat nimeämättä RadioGaalaan
Seuraava artikkeliJoensuun lisäksi myös Johannes församlingenissa välilliset vaalit

Ei näytettäviä viestejä