Kai Sadinmaa teki kantelun poliisin toiminnasta vastamielenosoituksessa

En mielestäni häiriköinyt tilannetta, vaan toteutin pappeuttani virkapukuun pukeutuneena, sanoo pastori Kai Sadinmaa Rauhanliiton
Pax-lehdessä
julkaistuissa tekstissä, jossa hän perustelee kanteluaan oikeusasiamiehelle.

Taustalla on Helsingin Narinkka- ja Kansalaistorilla järjestetty maahanmuuttovastainen Rajat kiinni -mielenosoitus itsenäisyyspäivänä 6.12. 2015.

Sadinmaa oli omien sanojensa mukaan ilmaisemassa mielipiteensä siihen, ”miten maahanmuuttajiin tulisi suhtautua”. Sadinmaalla oli papin virka-asu ja kyltti, johon hän oli kirjoittanut ”Rakasta maahanmuuttajaa”.

Mielenosoituksen aikana poliisi pyysi Sadinmaata poistumaan paikalta.

”Hän [poliisi] totesi suorasukaisesti, että minun oli välittömästi poistuttava torilta. Jos en poistuisi, niin se olisi niskoittelua. Seurauksena olisi sakkoa ja pidätys. Poliisi totesi, että mielenosoittajilla oli oikeus ilmaista mielipiteensä vapaasti. Hetki oli nyt heidän. Käsitin, että poliisi tarkoitti minun häiriköivän mielenosoitusta. Kysyin poliisilta missä oli raja, jonka taakse minun piti poistua. Poliisi vastasi, ettei hän keskustele siitä. Minun piti poistua torilta kokonaan. Tottelin poliisia ja poistuin torilta”, Sadinmaa kirjoittaa.

Sadinmaa teki poliisista kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle, koska poliisin toiminta oli hänen mielestään lainvastaista.

”Kyseinen poliisi rikkoi oikeuttani ilmaista mielipiteeni. En mielestäni häiriköinyt tilannetta vaan toteutin pappeuttani virkapukuun pukeutuneena. Edustin järjestäytynyttä, demokraattista yhteiskuntaa, hillitysti ja asiallisesti. Toteutin kirkon ja papin perustehtävää, tuoden esiin kristillisen uskon ydinsanomaa lähimmäisen rakastamisesta, tässä tapauksessa maahanmuuttajan rakastamisesta. Tein sen koska katson, että kristityn ja papin velvollisuus on tuoda esiin jokaisen ihmisen arvokkuutta, erityisesti niiden, joiden ihmisarvo on vakavasti uhattuna.”

Sadinmaa ihmettelee, että poliisi ei poistanut torilta esimerkiksi sitä mielenosoittajaa, joka lavalla huusi ”Heil Hitler” vaan sen sijaan papin, joka seisoi hiljaa paikoillaan ”Rakasta maahanmuuttaja” – kylttiä pidellen.

Pax-lehti on myös tehnyt kantelun, jossa pyydetään eduskunnan oikeusasiamiestä selvittämään, onko erilaisten mielipiteiden ilmaisua kohdeltu yhdenvertaisesti ja onko poliisin toiminta maahanmuuttopolitiikkaan liittyvissä mielenosoituksissa ollut lainmukaista.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Täydellistä piittaamattomuutta” – Kehitysavusta leikataan lisää
Seuraava artikkeliHeikki Arikka Malmin kirkkoherraksi

Ei näytettäviä viestejä