Kahdeksan vanhusta kuollut hoivakodissa – Kiuruvedellä valmistaudutaan pääsiäiseen vakavissa tunnelmissa

Kiuruvedellä yhdessä hoivakodissa on kuollut kahdeksan asukasta koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Tartunnan saaneita on sekä asukkaiden että henkilökunnan joukossa. Kuolleet ovat olleet hyvin iäkkäitä.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä kertoi vanhusten hoivakodin kuolemantapauksista tiedotteessaan. Savon Sanomat
kertoi, että hoivakoti sijaitsee Kiuruvedellä.

Kaikkiaan Ylä-Savon sote-kuntayhtymän alueella oli 7.4. mennessä todettu 31 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa.

– Tämä on paikkakunnalla tragedia ja surun aihe, sanoo Kiuruveden seurakunnan vs. kirkkoherra Mirita Häyrynen.

Kyseinen hoivakoti oli Häyrysen mukaan Kiuruvedellä ensimmäinen, joka lopetti seurakunnan edustajan vierailut ja hartauksien pitämiset koronavirusepidemian takia. Silloin ei vielä tiedetty tilanteen vakavuutta.

– Kyllä se ainakin minulle tuli yllätyksenä, Häyrynen sanoo.

Häyrynen kertoo olleensa yhteydessä kyseiseen hoivakotiin ja sopineensa suruhartaudesta tilanteen normalisoiduttua.

Kiuruveden seurakunta on tiukentanut toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kaikki kasteet on siirretty poikkeusolojen jälkeiseen aikaan. Hautauksissa arkku lasketaan ensi viikosta lähtien koneellisesti hautaan ennen siunausta. Kirkkoa ei enää pääsiäissunnuntain jälkeen pidetä auki striimattavien jumalanpalvelusten jälkeen.

Pääsiäinen keskellä vakavaa tilannetta

Vs. kirkkoherra Mirita Häyrynen sanoo, että seurakunnan vahva viesti keskellä vakavaa tilannetta on, että pääsiäistä ei ole peruttu.

– Jumalan pelastusteko eri riipu ihmisten tunteista, tavoista tai rajoituksista. Kristus on kohdannut sairauden, heikkouden, kärsimyksen ja pelon. Jeesus on noussut kuolleista ja vienyt pohjan kaikelta epätoivolta, Häyrynen sanoo.

Häyrysellä on huoli niistä seurakuntalaista, joilla ei ole teknisiä välineitä tai osaamista niin, että he voisivat seurata esimerkiksi striimauksia omasta kirkosta.

Häyrysen mukaan nyt ei ole myöskään aika syyllistää ketään.

– Me tarvitsemme täällä toisiamme.

Kuva: Kiuruveden seurakunta / Eero Svärd

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliImatralainen kirkkomuusikko Heini Vesterinen alkoi keikkailla pihoilla – takana kymmeniä lauluhetkiä
Seuraava artikkeliPääsiäisen kirkkokonserteista voi nauttia virtuaalisesti – Kotimaa24:n poiminnat Suomesta ja ulkomailta

Ei näytettäviä viestejä