Käärmelahti: Kirkkolain noudattaminen edellyttäisi inkvisitiota

Seurakuntavaaliehdokkuudesta luopunut Kimmo Käärmelahti katsoo, että Jumalaan uskomattomillakin pitäisi olla oikeus osallistua seurakuntavaaleihin.

– Kun he seurakuntaveronsa maksavat, heillä olisi oikeus saada omat edustajat seurakunnan hallintoon päättämään yhteisistä varoista, savonlinnalainen Kimmo Käärmelahti sanoo Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa.

Horisontti kuullaan uusintana sunnuntaina 5.10. kello 18-19.

Ohjelmassa haastatellaan myös kirkon tutkimuskeskuksen tutkijaa Veli-Matti Salmista, joka on tutkinut niin sanottuja passiivisia kirkon jäseniä. Salminen kertoo, että niiden kirkon jäsenten, jotka osallistuvat noin kerran vuodessa seurakunnan toimintaan, määrä kasvaa.

Tosiasia on, että kirkon jäsenissäkin on epäilijöitä eli agnostikkoja mutta myös ateisteja. Veli-Matti Salminen kuitenkin uskoo, että hyvin harva seurakunnan luottamustoiminnassa olevista voitaisiin luokitella passiiviseksi kirkon jäseneksi.

Kimmo Käärmelahti sai myös ateisteilta kriittistä palautetta siitä, että hän päätti pyrkiä seurakuntavaaliehdokkaaksi. Se tulkittiin aatteen pettämisenä.

Käärmelahden mielestä seurakuntavaaliehdokas tarvitsee uskoa seurakuntaan kirkkoon ja sen työhön.

– Mutta en allekirjoita tarvitseeko hän ehdottomasti uskoa Jumalaan. Minä uskon siihen, että seurakunnalla on rooli ja merkitys tässä yhteiskunnassa niin kauan kuin rakenne on se, että meillä on valtionkirkko, jolla on verotusoikeus.

Veli-Matti Salmisen mielestä ateisti tai agnostikko kirkon jäsen voi ainakin periaatteessa olla seurakuntavaaliehdokas. Hänen mielestä kirkkolain pykälää, jonka mukaan ehdokkaan on oltava kristillisestä vakaumuksesta tunnettu voi pohdiskella tämän ajan näkökulmasta. Sanan tunnettu voisi ehkä poistaa.

Salminen katsoo kuitenkin kysymyksiä herättäväksi sen, jos ateistit hakisivat seurakuntavaaliehdokkuutta.

– Sitä joutuu vähän miettimään, miksi juuri seurakunta, mitä se tarkoittaa, Salminen sanoo.

– Olisi mahdoton ajatus, että joitain inkvisitioita asetettaisiin käymään kaikki ehdokkaat läpi, mikä heidän vakaumuksensa on, Kimmo Käärmelahti tuumii.

Horisontti-ohjelmassa oman näkemyksensä asiaan kertoo myös Savonlinnan seurakunnan vs. kirkkoherra Toivo Loikkanen.

Ohjelma on kuunneltavissa

Yle Areenasta

, aloita kohdasta 36.16 min. Horisontissa asiaa myös siitä, miksi kirkko kiinnostaa kriiseissä sekä Suomen ensimmäisen aids-potilaan 80-luvulla vastaanottaneen lääkärin Juhani Lähdevirran haastattelu.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTeemu Laajasalo: Kirkko voisi olla pala taivasta
Seuraava artikkeliMikkelinpäivä – lasten vai enkeleiden päivä?

Ei näytettäviä viestejä