Jussi Laine: On kohdattava tosiasiat, kokoava toiminta ei enää kiinnosta

Tampereen seurakunnat ovat olleet surullisenkuuluisia riitaisista seurakuntarakenteistaan. Pahimmassa vaiheessa viestintä tapahtui hovioikeuden kautta. Nyt Tampereella on kuitenkin pyritty jo pari vuotta täysin uudenlaiseen strategiseen ajatteluun, jossa keskiössä ovat seurakuntien jäsenet tai oikeammin aivan kaikki tamperelaiset.

Seurakuntien resursseja ja toimintaa tarkastellaan kriittisesti ja niitä halutaan suunnata tarkoituksenmukaisemmin. Jotta uutta voidaan rakentaa, on ymmärrettävä, miten moninaisia arvoja, asenteita ja elämäntapoja tamperelaisilla on.

Tamperelaisten ajatuksiin kirkosta, yhteiskunnasta ja elämästä yleensä on seurakuntayhtymässä paneuduttu Jäsen 360° -työkalun avulla vuoden 2015 alusta lähtien. Kaupungin ihmiset jakautuvat kirkkosuhteessaan neljän pääkategorian alle: uskolliset, avomieliset, maltilliset ja irralliset.

Prosessi tekee kipeää työntekijöille ja sitoutuneille seurakuntalaisille, kertoo vs. kehitysjohtaja Jussi Laine Tampereen seurakuntayhtymästä.

– On kohdattava tosiasiat, jotka kertovat esimerkiksi, että kokoava toiminta ei kiinnosta. Aina puhutaan, että messu on seurakunnan elämän keskus, mutta tosiasioiden valossa se on vain seurakunnan työyhteisön elämän keskus.

– On pohdittava, missä mittakaavassa pitää säilyttää sellaista kirkollista toimintaa, joka ei kohdistu juuri kenellekään, Laine sanoo.

Pelkkä pienen joukon palvelu ei enää käy

Tamperelaislähtöisyys ei Jussi Laineen mukaan tarkoita sitä, että kirkko luopuisi evankeliumista, ydinsanomastaan.

– Kirkolla on Raamatussa ja sen sanomassa valtava rikkaus, joka vastaa ihmisten lohdutuksen ja arjen hallinnan tarpeisiin ja perimmäisiin kysymyksiin. Mutta jos seurakuntien muoto, organisaatio ja toiminnan tapa palvelevat vain pientä joukkoa, siinä on uudelleenarvioinnin paikka.

Kun tarjonta ja tarpeet eivät kohtaa, on jotakin tehtävä toisin. Jäsen 360° -työkalu on tarjonnut mahdollisuuden työstää Tampereen seurakuntien toimintaa ja taloutta tästä näkökulmasta.

Jäsen 360° -data kertoo esimerkiksi sen, että yhä suurempi joukko suuren kaupungin asukkaista on kirkkosuhteessaan irrallisia, he eivät toivo seurakunnalta mitään. Myös kastetilastot laskevat kylmäävää vauhtia: tamperelaisista lapsista alle 60 prosenttia kastetaan vauvana.

Tämän tiedon varassa Tampereen seurakuntayhtymässä on päätetty luoda kastetta käsittelevät nettisivut sellaisella kielellä, jota irrallisetkin ymmärtävät.

– Enää ei siis oleteta, että kirkollinen sisäpiirikieli avautuu kaikille automaattisesti, Laine täsmentää.

Juuri minun lempitoimintoani ei saisi kyseenalaistaa

Jäsen 360° -jaotteluun pohjautuen (uskolliset, avomieliset, maltilliset ja irralliset) ja omien kokemustensa perusteella kuvaa täydentäen seurakuntien työntekijät loivat neljä eräänlaista malliseurakuntalaista elämäntarinoineen. Tilastoille annettiin siis kasvot.

– Tämän jälkeen pohdimme, miltä seurakuntien kausiesite näyttää näiden ihmisten silmin, Jussi Laine kertoo.

Laineen mukaan idea ei ole mestaroida seurakunnissa datan kanssa sormi pystyssä. Ideana on yksinkertaisesti pohtia, onko jokin juttu, joka on ollut hyvä ja toimivia, enää sitä.

Data on alusta, jonka pohjalta voidaan pohtia vaikkapa priorisointipäätöksiä.

– Yksittäisillä lähikirkkotiimeillä tai työntekijöillä on usein omat lempitoimintonsa, joiden ajanmukaisuuden kyseleminen herättää voimakasta muutosvastarintaa. Silti kysymykset on uskallettava yhdessä kysyä, Laine sanoo.

Vähemmän mutta kohdennetummin ja laadukkaammin

Jussi Laine toivoo, että Jäsen 360° -data herättää kirkon työntekijät tajuamaan, että mikään toiminta ei käytännössä ole suunnattu ihan kaikille, vaikka niin haluttaisiin uskoa.

– Tarvitaan ajatuksenmuutosta, jossa seurakunnassa sallitaan sellainenkin toiminta, mistä minä en pidä tai mikä ei minua kiinnosta.

Esimerkiksi Laine nostaa erikoismessut. Jäsen 360° -data kertoi, että seurakuntien uskolliset, joilla ei ole mitään kirkkoa vastaan mutta jotka eivät tule usein lähteneeksi seurakunnan tilaisuuksiin, ilmoittavat kyselyssä tykkäävänsä Tangomarkkinat -ohjelmasta.

Niinpä lähiökirkossa päätettiin kokeilla tangomessua. Jotkut närkästyivät, mutta messukävijöiden määrä nousi kolmestakymmenestä yli kahteensataan.

– Vaikka messuun satsattiin taloudellisesti enemmän kuin yleensä, oli hinta kävijää kohti edullisempi kuin tavallisessa messussa. Suunta tulisi muussakin toiminnassa olla tämä: vähemmän mutta kohdennetumpaa ja laadukkaampaa.

Jussi Laine haaveilee siitä, että seurakunnissa uskallettaisiin ottaa kokonaisuus katsomisen alle ja kyseenalaistaa kaikki puuhastelu sekä karsia kylmästi toimintaa, joka ei tavoita. Viime vuoden toimintasuunnitelmapohjia ei pitäisi leikata ja liimata sellaisenaan seuraavalle vuodelle.

– Näin saataisiin väljyyttä ja mahdollisuuksia uudella tavalla tekemiseen.

Kuva: Antti Yrjönen

Jäsen 360° -palvelut ovat osa Kotimaa Oy:tä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliÄänekosken seurakunta ja Suomi–Venäjä-seura tekevät yhteistyötä tehdastyöläisten parissa
Seuraava artikkeliEtnisten suhteiden edistämispalkinto arkkipiispa Mäkiselle

Ei näytettäviä viestejä