”Jumala on ihmistä suurempi turva aivan kaikissa elämäntilanteissa” – Kempeleen uusi kirkkoherra Erja Oikarinen saa johdettavakseen herätysliikkeistä rikkaan seurakunnan

Haluan olla mahdollistava, rohkaiseva ja tasapuolinen johtaja, kertoo Kempeleen kirkkoherraksi sunnuntaina 15.10. valittu pappi ja nuorisotyönohjaaja Erja Oikarinen, 54.

– Kannustan sekä työntekijöitä että seurakuntalaisia ottamaan rohkeasti lahjansa käyttöön ja haluan mahdollistaa heidän kasvunsa tehtävissään ja kutsumuksissaan.

Oikarinen valittiin kirkkoherraksi suoralla kansanvaalilla. Kempeleen seurakunnassa on noin 10 400 äänioikeutettua jäsentä, joista ääntään käytti 8,9 prosenttia. Ääniä annettiin 925 ja Oikarinen sai niistä yli puolet eli 524.

Ehdolla olivat myös Kauhavan kirkkoherra Jyrki Jormakka, joka sai 336 ääntä, sekä Lohtajan kirkkoherra Antti Lapinoja, joka sai 61 ääntä.

Erja Oikarinen on toiminut Kempeleen vs. ja vt. kirkkoherrana elokuusta 2021 alkaen. Tätä ennen hän oli kirkkoherrana Lumijoella. Papiksi hänet on vihitty vuonna 2008.

ENNEN TEOLOGIAN opintojaan Erja Oikarinen työskenteli toistakymmentä vuotta kirkon nuorisotyönohjaajana Oulussa.

– Hengelliset asiat ovat kulkeneet mukanani lapsuudesta saakka. Kävin pyhäkoulut ja kerhot, olin mukana nuorisotoiminnassa ja etsivän nuorisotyön Saapas-toiminnassa. Minulla oli kuitenkin korkea kynnys ajatella itseäni pappina, joten opiskelin lukion jälkeen nuorisotyönohjaajaksi.

Vähitellen Oikarinen havaitsi, miten luontevalta tuntuu opettaa ja pitää hartauksia rippileireillä.

– Sain kasvaa rauhassa ja vähitellen identiteettini muuttui. Pyrin ja pääsin opiskelemaan teologiaa.

Pappina Oikarisen tärkein viesti ihmisille liittyy turvallisuuteen.

– Jumala on ihmistä suurempi turva ja kalliopohja aivan kaikissa elämäntilanteissa ja maailman tilanteissa. Meitä kannetaan ja autetaan eteenpäin.

KEMPELEESSÄ VAIKUTTAA lukuisia herätysliikkeitä. Alueella on vahva vanhoillislestadiolainen yhteisö ja myös muita lestadiolaisuuden haaroja. Lisäksi löytyy heränneitä eli körttiläisiä ja Hengen uudistuksen kannattajia. Myös yhteiskristillinen toiminta on säännöllistä.

– Oikeastaan alueellamme taitavat vaikuttaa kaikki kirkon perinteiset herätysliikkeet. Järjestöt haluavat täällä onneksi toimia pääsääntöisesti kirkon ehdoilla. Huolehdin kirkkoherrana siitä, että seurakunnan tilaisuuksissa pysytään kirkon laitojen sisällä ja noudatetaan kirkon linjaa esimerkiksi virkakysymyksessä.

Oikarinen on itse kasvanut heränneessä kodissa ja on Herättäjä-Yhdistyksen jäsen.

– Olennaista tässä perinnössä minulle on, että ihminen on pieni ja Jumala on suuri. Olemme täysin riippuvaisia hänen armostaan, mutta saamme luottaa siihen varauksetta.

Oikarinen iloitsee siitä, että Kempeleen seurakunnassa on sitoutuneita työntekijöitä ja toimiva tiimirakenne. Perusasiat ovat kunnossa.

Kempele on Oulun kupeessa sijaitseva kasvukunta, joten seurakunnan tulevaisuuden näkymät ovat valoisat myös taloudellisesti.

– Täällä on vanhan maaseutupitäjän henkeä ja juurevaa yhdistystoimintaa, mutta toisaalta myös vilkasta muuttoliikettä suuntaan ja toiseen. Seurakunnassa panostamme paljon viestintään, jotta tavoittaisimme uudet asukkaat. Olemme myös aktiivisesti mukana alueen tapahtumissa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKolumni: Laulaja tapasi Jeesuksen kapakassa – Miss Lin kappaletta on kuunneltu yli 27 miljoonaa kertaa
Seuraava artikkeliKirkkohallitus jakoi virheen vuoksi jakamatta jääneet 554 000 euroa kirkollisen kulttuuriperinnön hoitoon – Pielpajärven erämaakirkkoa on töhritty ja sotkettu

Ei näytettäviä viestejä