Juhannusta juhlitaan seurakunnissa ympäri Suomen – tarjolla monenlaista ohjelmaa ja yhdessäoloa

Monet seurakunnat järjestävät juhannusohjelmaa. Tänä vuonna juhannusruusut ovat kukkineet etuajassa. Juhannusruusupensas kuvattiin Kouvolassa kesäkuun alussa. Kuva: Pekka Hietanen

Juhannusta juhlitaan taas ympäri Suomen tulevana viikonloppuna. Tärkeän lisänsä juhannuksenviettovaihtoehtoihin tarjoavat monet seurakunnat, jotka järjestävät monenlaista matalan kynnyksen ohjelmaa. Eri ikäinen väestö tunnutaan ottaneen hyvin huomioon paikkakunnasta riippumatta.

Tyypillisimpiä ohjelmavaihtoehtoja tuntuu olevan yhteislauluhetket ja hartaudet, kuten perinteiseen seurakuntajuhlintaan sopiikin. Monessa paikassa seurakunta tarjosi kuitenkin myös vaihtoehdon grillaamiseen, uimiseen ja saunomiseen sekä erilaisiin juhannusleikkeihin ja -visailuihin. Kiitettävän monessa seurakunnassa seurakunta tarjoaa vierailleen grillattavaa sekä pientä makeaa. Osa juhlinnasta järjestetään seurakuntatalojen tai kirkkojen tuntumassa, mutta moni seurakunta oli valjastanut juhannuskäyttöön myös leirikeskuksensa saunoineen. Yhteistyötä tunnutaan tekevän myös muun muassa kotiseutumuseoiden ja partioiden kanssa.

Ohjelman luonteen suhteen linjaukset vaihtelivat: moni seurakunta painotti juhlinnan mainonnassa perinteikkyyttä, moni yleisesti iloista yhdessäoloa. Moni seurakunta tuntui kokkoperinteestä luopuneen, joskin joissain lupailtiin kokkoakin, säävaraus ja metsäpalovaroitukset huomioon ottaen.

Lapsille luvattiin erityistä ohjelmaa ilahduttavan monessa paikassa muun muassa pihapelien, leikkien, saippuakuplien, temppuratojen, rastien ja pomppulinnojen merkeissä. Monessa paikassa lapsia hemmotellaan myös esiintyjävieraiden muodossa ja esimerkiksi Vantaan Pyhän Laurin kirkolla vierailee Taika-Petterin taikuriesitys.

MUSIIKKITARJONTAA TUNTUU olevan laidasta laitaan. Kansanlaulukirkkoja ollaan järjestämässä monella paikkakunnalla ja lisäksi kansanmusiikki lyö oikeutetusti leimansa muuhunkin musiikkitarjontaan. Espoossa perinteisestä kulttuurista päästään nauttimaan sekä Espoon Tuomiokirkon Kirkkomäellä kuin Leppävaaran kirkollakin. Seurakuntatalolla esiintyvät muun muassa HoivaPelimannit ja harmonikkataiteilijat Maria Kalaniemi sekä Elina Leskelä. Leppävaaran kirkolla vierailee jopa kansantanssiryhmä, joka esiintyy 16.00.

Harmonikan taitajia kuullaan myös muun muassa Orimattilassa, jossa seurakunnan juhannuksenviettoa sulostuttaa Harmonikansoiton Suomen Pelimannimestaruuskilpailuissa kolmanneksi tullut Aatu Möttönen eli Harmonikka Aatu.

Modernimpaakin musiikkia kuullaan. Esimerkiksi Mynämäen seurakunta tarjoilee seurakuntalaisilleen konsertin, kun Kumiruonan juhannusjuhliin saapuu esiintymään lauluntekijä Juhani Tikkanen. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän perinteisessä juhannusjuhlassa kuullaan puolestaan mielenkiintoisia kuoroja, kun ukrainalaisista naisista koostuva Spivotsa Mrija – Laulava unelma -kuoro esittää ukrainalaista kansanmusiikkia ja bergeniläinen Bergen Cathedral Girl Choir laulaa.

MIELENKIINTOISIA KULTTUURINUMEROITA järjestetään myös Hyvinkään seurakunnan juhlissa, joissa on luvassa tarinateatteria. Tarinateatteri-esityksiä järjestetään 17.30 Hyvinkään kappelissa ja 18.00 Nurmijärven kappelissa.

Ohjelma on lähes poikkeuksetta ilmaista, joskin vapaaehtoinen osallistumismaksu saatetaan kerätä. Koska useissa tapauksissa maksulla tuetaan lähetystyötä, nähdään monen seurakunnan juhannusvieraina myös lähetystyöntekijöitä. Näin on esimerkiksi Jämsässä, missä vierailee Kansanlähetyksen lähetti Liliann Keskinen sekä Mikkelissä, missä vierailee seurakunnan nimikkolähetti Ruusa Gawaza.

Tutustu oman seurakuntasi juhannusohjelmaan seurakuntasi nettisivuilta!

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJohannes Kastaja, Autiomaassa huutava ääni, on juhannuksen päähenkilö
Seuraava artikkeliNäkökulma: Kellot soivat Euroopan lisäksi koko maailmalle

Ei näytettäviä viestejä