Juhani Rekolan teologia kiinnostaa yhä – luvassa kirja pääosin Kotimaassa ilmestyneistä teksteistä

Vuonna 1986 kuolleelta esseistiltä ja kappalaiselta Juhani Rekolalta ilmestyi vuonna 2015 ennen julkaisematon käsikirjoitus, Irlantilainen päiväkirja (Kirjapaja). Sen toimitti Heimo Hatakka, espoolainen toimittaja-sanoittaja, nyttemmin myös teologian maisteri. Vuotta myöhemmin ilmestyi toinen kirjoituskokoelma Herääminen pimeään, jonka Hatakka niin ikään toimitti Rekolan teksteistä.

Nyt Hatakka on toimittanut uuden, Rekolan pääosin Kotimaassa julkaistuista teksteistä kootun kirjan Kirkas mystiikka. Se ilmestyy lokakuussa.

”Herääminen pimeään” tarkoittaa Hatakan mukaan Rekolan keski-iän uskonnollista kriisiä, jossa vanhat itsestäänselvyydet lakkaavat olemasta tärkeitä. Hatakka on tehnyt pro gradunsa Rekolasta juuri pimeään heräämisen näkökulmasta.

”Rekola ei sanoudu irti kirkon keskeisistä opinkappaleista, mutta hän tulkitsee niitä omaperäisesti ja avarasti. Dogmit viittaavat suurelta osin menneisyyden tapahtumiin, kun taas pimeään heräämisensä Rekola kuvaa käänteeksi tulevaan. Hän kokee Jumalan lähestyvän tulevassa. Tuleva on vapaa kohta, jotain, jolle ei ole vielä täsmällistä kieltä, kokemusta saati oppia”, Hatakka kirjoittaa gradussaan.

Hatakka osti pari vuotta sitten Juhani Rekolan vanhan kesäpaikan tämän tyttäreltä ja remontoi nyt sitä. Rekola on haudattu lähistölle Oriveden Eräjärven kirkon hautausmaalle.

* Lue 12.9. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä lisää Heimo Hatakan pitkästä matkasta Rekolan seurassa.

* Suvelan kappelissa Espoossa järjestään 12.10. Kirkas mystiikka -seminaari Juhani Rekolan elämäntyöstä ja perinnöstä. Seminaarin päätöstilaisuudessa esseisti Antti Nylén, kielitieteilijä Janne Saarikivi ja Rekolasta väitöskirjaa valmisteleva Anne Sumela keskustelevat Juhani Rekolan uusimmasta kokoelmasta ja halusta löytää hengelliselle etsinnälle uusi kieli ja uudet käsitteet.

Kuva: Olli Seppälä. Juhani Rekolan kirjoituskone ja väitöskirja Eräjärven kesäpaikassa. Väitöskirjan (1971) nimi oli Traaginen Reinhold Schneiderin ajattelussa.

Lue myös arkistojutut:

Ihminen pukee Jumalankin riepuihin? – Juhani Rekolan haastattelu Kotimaassa vuonna 1981

Heinimäki: ”Vuoden kristillinen kirja -palkinto muutettava Juhani Rekola -palkinnoksi”

Miksi Juhani Rekola on ajankohtainen juuri nyt?

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Pyyntö Kolumbiasta kertoo, miten erilaisissa todellisuuksissa maailman kristityt elävät
Seuraava artikkeliKirja-arvio: Ovatko mormonit kristittyjä – ”Se vähän riippuu”, vastaa uusi suomalaisteos

Ei näytettäviä viestejä