Joutsan kirkkoherraksi valittu Hanna Laakso: ”Kirkon toivo löytyy siihen yhä kohdistuvasta kysynnästä”

Laukaan seurakunnan kappalainen Hanna Laakso, 48, on valittu Joutsan kirkkoherraksi. Sunnuntaina 19.11. käydyn välittömän vaalin äänestysprosentti oli 10,41. Äänestyksessä annetut kaikki 312 ääntä hyväksyttiin, ja niistä Laakso sai 157 ääntä.

Hanna Laakso on työskennellyt Laukaan seurakunnassa vuodesta 2002. Elokuussa hän palasi Laukaaseen reilun vuoden virkavapaalta toimittuaan Hankasalmen seurakunnan vt. kirkkoherrana.

– Joutsa saa minusta idearikkaan, toimeliaan ja työhön kuin työhön tarttuvan kirkkoherran, Hanna Laakso sanoo.

Muutos Laukaan seurakunnasta Joutsaan on iso. Laukaan seurakunnassa on noin 15 000 jäsentä ja lähes 50 työntekijää, Joutsassa jäseniä on vähän yli 3000 ja 14 työntekijää.

Laukaan seurakunnan kappalaisena Hanna Laakso vastasi diakoniasta ja lähetystyöstä.

– Laukaasta jään kaipaamaan erittäin hyvää lähetystyön ja diakonian tiimiä. Lisäksi Laukaassa taloudelliset mahdollisuudet ovat olleet Joutsaa laajemmat.

Ajankohtaiseen aiheeseen kirkon kahden lähetysjärjestön työntekijöiden pappisvihkimyksistä Inkerin kirkossa Laakso vastaa kysyttäessä.

– En pidä hyvänä sitä, että kyseiset järjestöt ovat saaneet seurakunnista tukea samaan aikaan kun niiden työntekijät ovat hakeneet pappisvihkimyksiä Inkerin kirkosta. Pidän hyvänä puolestaan sitä, että piispainkokous on puuttunut näiden lähetysjärjestöjen Venäjältä hakemiin pappisvihkimyksiin.

KOTKASTA KOTOISIN olevan Hanna Laakson molemmat vanhemmat olivat pappeja.

– Sunnuntaisin heräsimme sanoihin Herra olkoon teidän kansanne, kun äitini harjoitteli jumalanpalveluksen liturgiaa.

Hanna laakson isä menehtyi alle 45-vuotiaana sairastettuaan sitä ennen pitkään. Äiti on eläkkeellä Jyväskylän seurakunnan sairaalapapin virasta.

– Monta kertaa minulta on kysytty miten vanhempieni pappeus on vaikuttanut omaan uravalintaan. Ei se ollut itsestään selvää edes siinä vaiheessa kun opiskelin teologiaa. Merimieskirkon vapaaehtoistöissä Antwerpenissä minulle kuitenkin selkeni se, että tahdon papiksi, Hanna Laakso kertoo.

HANNA LAAKSO on toiminut aktiivisesti puoluepolitiikassa. Hän on ollut kokoomuksen puoluevaltuustossa sekä kuntapolitiikassa valtuustossa ja hallituksessa.

– Kirkkoherrana en aio toimia näin aktiivisesti politiikassa. Mielestäni se ei oikein sovi kirkkoherran rooliin. Osa seurakuntalaisista voisi tuntea kirkkoherraansa vierautta, jos hän toimisi aktiivisesti puoluepolitiikassa.

– Kuntavaltuustossa, kunnan hallituksessa, kunnan tarkastuslautakunnan puheenjohtajana ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksessa olen kuitenkin saanut aikanaan hyvän näköalapaikan hallintoon sekä yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Hanna Laakso sanoo näkevänsä toivoa kirkossa ja Lapuan hiippakunnassa ainakin siinä suhteessa, että yhä löytyy ihmisiä jotka tahtovat tuoda lapsensa kasteelle, ja niitä nuoria, jotka käyvät rippikoulun. Laakson mukaan monin paikoin yhteistyö kunnan ja seurakunnan välillä on erinomaista.

– Kirkolla on yhä kysyntää yksityisten ihmisten parissa heidän eri elämäntilanteissaan. Laskevista tilastoista huolimatta se antaa toivoa.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLapualaiset lastenohjaajat saivat pari vuotta sitten idean omasta teatteriryhmästä – Nyt Pikkuteatteri Hupsis on esiintynyt jo 1600 lapselle
Seuraava artikkeliSotilaspappi Juhana Nissinen tapasi varusmiehiä Sallan rajavartioasemalla: ”Tunnelma oli motivoitunut”

Ei näytettäviä viestejä