”Journalistina ja kristittynä olen aina heikomman puolella” – Pauli Juuselasta Kirkko ja kaupungin uusi päätoimittaja

Kirkko ja kaupungin uusi päätoimittaja Pauli Juusela kuvattuna toimituksessa

Kirkko ja kaupungin uudeksi päätoimittajaksi on valittu YTM Pauli Juusela. Hän on työskennellyt aiemmin lehden uutispäällikkönä ja vt. päätoimittajana. Juusela aloittaa tehtävässään huhtikuun alussa.

Aiempi päätoimittaja Jaakko Heinimäki siirtyi vuoden alussa Brysselin merimieskirkon palvelukseen.

– Minulla on vahva uutistausta ja haluan, että mediamme on jatkossakin ajankohtainen ja journalistinen. Seuraamme yhteiskunnallista keskustelua ja tuomme siihen meille sopivan kulman, mieluummin etukenossa kuin jälkikäteen, Juusela sanoo Kotimaalle.

– Teemme myös syvällisiä henkilöhaastatteluja, jotka liittyvät ajankohtaisiin teemoihin ja ihmisen elämänkaaren eri vaiheisiin.

Juusela aloitti toimittajan uransa Savon Sanomissa vuonna 1989. Hän on toiminut myös muun muassa kuopiolaisen Kirkko ja koti -lehden ja Vantaan Laurin päätoimittajana.

JUUSELA KERTOO uskovansa, että kirkon sanomalla on merkitystä.

– Minulle sanoman ydin on siinä, että on olemassa Jumala, joka rakastaa meitä. Ja olisi kiva, jos mekin rakastaisimme lähimmäisiämme.

Juusela teki aikanaan gradunsa journalismin etiikasta ja ihmisoikeuksista. Journalismin ytimessä on hänen mukaansa totuus, vaikka siihen pyrkiminen on joskus totuuden jälkeisessä ajassa vaikeaa.

– Journalistina ja kristittynä olen aina heikomman puolella. Median tehtävä on tuoda esiin myös syrjäytettyjen ääntä.

Kirkko ja kaupungin linjauksen mukaan se tuottaa sisältöjä pääkaupunkiseudun asukkaille, joilla ei ole kiinteää suhdetta seurakuntiin ja joille kirkon asiat eivät ole tuttuja. Verkossa media palvelee tällä ajatuksella valtakunnallisesti.

– Lukijatutkimusten mukaan kolmannekselle meidän printin lukijoista olemme ainoa tai lähes ainoa kontakti kirkkoon.

Juusela kuitenkin painottaa, että he eivät käännä selkää seurakunta-aktiiveillekaan.

– Monipuolinen juttutarjontamme antaa aivan varmasti oivalluksia myös heille.

SÄÄSTÖPAINEET OVAT tuttuja Kirkko ja kaupungille siinä missä kaikille printtimedioille. Jakelukustannukset ja painopaperin hinta ovat nousseet rajusti ja samalla seurakuntien jäsenmäärä on laskenut niiden tuloja.

– Olen jo kevään mittaan vt. päätoimittajana istunut paljon laskukone kädessä. Tänä vuonna jätämme kaksi printtilehteä tekemättä eli lehti ilmestyy aiemman 20 kerran sijaan 18 kertaa.

Myöhemmin Kirkko ja kaupungilla on edessä pohdinta mahdollisesta muuttumisesta kuukausilehdeksi.

– Se ei olisi lukijoidemme toiveiden mukaista, mutta on yksi mahdollinen tulevaisuuden skenaario. Tällöin verkkoon pitäisi panostaa entistä enemmän.

Juusela on innostunut monimedian johtamisesta ja kiitollinen ammattitaitoisesta toimituksesta ja kivoista työkavereista. Kirkko ja kaupungin uusin aluevaltaus on nuorten suosima somekanava TikTok.

59-vuotiaan Juuselan suunnitelmissa on palvella uudessa tehtävässä eläkkeelle asti.

– Mutta huomisesta ei kukaan tiedä. On hyvä keskittyä elämään tätä päivää.

KIRKKO JA KAUPUNKI on pääkaupunkiseudun evankelisluterilaisten seurakuntien yhteinen media, joka on nykyisessä muodossaan toiminut vuodesta 2017. Sen johtokunta valitsi päätoimittajan kokouksessaan 29. maaliskuuta.

Kirkko ja kaupunki on Julkisen sanan neuvoston jäsen ja noudattaa sen periaatteita. Painetun lehden levikki on 340 000 kappaletta.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMitä kristilliset arvot merkitsevät vaalikoneissa? Tutkijan mukaan sanaparin käyttö on jäänyt tietylle väestönryhmälle
Seuraava artikkeliTällä viikolla sanovat Sauli Niinistö, Vesa Kiviniemi ja Sari Lindblom

Ei näytettäviä viestejä