Jouluaatto ja neljäs adventtisunnuntai ovat samana päivänä – miten käy päiväjumalanpalveluksen?

Tänä vuonna jouluaatto ja neljäs adventtisunnuntai sattuvat samalle päivälle. Kannattaako silloin järjestää tavallinen sunnuntaiaamun jumalanpalvelus?

Kirkkojärjestyksen mukaan päiväjumalanpalvelus on järjestettävä seurakunnan kirkossa sunnuntaisin ja kirkollisina juhlapäivinä pääsääntöisesti kello 10. Jos seurakunnassa on useita kirkkoja, alkamisajankohtia voidaan porrastaa, kuten monin paikoin on tehtykin.

Kirkkojärjestyksessä ei kuitenkaan käsitellä sitä, miten tulee toimia, jos neljäs adventti ja jouluaatto ovat samana päivänä. Kirkkohallituksen sivuilta löytyvässä ohjeistuksessa tunnistetaan kuitenkin tilanne ja sanotaan, että jos jouluaatto sattuu samaksi päiväksi neljännen adventtisunnuntain kanssa, päivä jaetaan kahtia. Aamupäivän jumalanpalveluksessa – mikäli sellainen toimitetaan – vietetään neljättä adventtia ja liturginen väri on violetti. Iltapäivällä sen sijaan käytetään jouluaaton valkoista liturgista väriä.

Seurakunnissa on erilaisia käytäntöjä siitä, kuinka tilaisuudet ”aattoadventtina” järjestetään. Perinteistä aamujumalanpalvelusta ei kaikkialla järjestetä samaan tapaan kuin tavallisesti olisi neljäntenä adventtina tehty.

Tuusulan seurakunnassa luovuttiin kokonaan kello kymmenen jumalanpalveluksesta.

– Käytimme maalaisjärkeä ja pohdimme, mitä ihmiset tekevät jouluaattona. He ovat kotona ja valmistelevat joulua ja kuuntelevat joulurauhan julistusta. Emme halunneet pitää tyhjässä kirkkosalissa messua, kirkkoon olisi tullut ehkä muutama seurakuntalainen, sanoo kirkkoherra Ulla Rosenqvist.

Tuusulassa järjestetään jouluyön messu sekä kaksi jouluaaton vesperiä ja kymmenen aattohartautta.

Seinäjoella toimitetaan pitkin päivää useita jouluaaton jumalanpalveluksia ja messuja eri puolilla seurakuntaa, mutta vain yksi niistä alkaa kello 10. Sen sijaan Nurmeksessa kahden kirkollisen pyhäpäivän päällekkäisyys ei aiheuta erityistoimenpiteitä. Kirkossa pidetään jumalanpalvelus tavalliseen tapaan kello 10.

Kuva: Pasi Leino

Edellinen artikkeliMetropoliitta Ambrosius tuntee kaikki ja pitää itseään Jumalan juoksupoikana
Seuraava artikkeliMatti Apunen ja kapitalistin joulu – ”Usko on pelon antiteesi”

Ei näytettäviä viestejä