Joensuussa kokoontuvat ensi viikolla Kirkon yhteiskunta­päivät sekä EU-alueen yliopistojen ihmisoikeus- ja uskonnon­vapaus­kysymyksien tutkimus­yksikkö

Ilosaari ja Pielisjoen linna

Joensuussa vietetään ensi viikolla (21.–22. syyskuuta) Kirkon yhteiskuntapäivät, joiden teema on ”Rajoilla”.

Yksi päivien kohokohdista on ”Hyvinvoiva maaseutu on hyvinvoivien kaupunkien edellytys” -tilaisuus, jossa keskustellaan pian julkaistavista Kirkon uusista maaseutulinjauksista.

Kirkon yhteiskuntapäivät on suunnattu päättäjille, kirkon työntekijöille sekä seurakuntalaisille. Hyvinvoivat kaupungit tarvitsevat hyvinvoivaa maaseutua, maaseutu tarvitsee hyvinvoivia kaupunkeja.

Rajoilla-teemalla järjestettävien yhteiskuntapäivien torstain ohjelmassa on muun muassa tutustuminen Pohjois-Karjalan rajavartioston toimintaan ja koulutukseen. Torstai-iltana kuullaan yhteiskunnallisia lauluja ja kantaaottavia puheita ravintola Kerubissa. Näkemyksensä esittää muun muassa elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Markku Pölönen. Musiikista vastaa laulaja-lauluntekijä Ilja Teppo, ja juontajana toimii tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Janne ”Rysky” Riiheläinen.

Perjantaina kuullaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropposen visiopuheenvuoro ja käydään paneelikeskustelu maaseudun ja kaupungin kohtalonyhteydestä. Mukana keskustelussa ovat muun muassa ekoteologi Pauliina Kainulainen ja valtiopäiväneuvos, Joensuun kaupunginhallituksen jäsen Matti Väistö.

Perjantain tilaisuudet striimataan ja niitä on mahdollista seurata YouTubessa Joensuun ev.lut. seurakuntien Toivon tähden -kanavalla.

SAMAAN AIKAAN Itä-Suomen yliopistossa Joensuun campuksen yhteydessä järjestetään 21.–23. syyskuuta myös European Consortium for Church and State Research -tutkimusyksikön (ECCSR) 35. konferenssi, jossa keskustellaan sanan- ja uskonnonvapauden tulevaisuudesta Euroopassa.

Kyseinen konsortio on EU-alueen yliopistojen yhteinen kirkon ja valtion suhteisiin, sekä ihmisoikeus- ja uskonnonvapauskysymyksiin erikoistunut tutkimusyksikkö. Se järjestää vuosittain asiantuntijakonferenssin ajankohtaisesta teemasta.

Joensuun konferenssin teemana on ”Sananvapaus ja uskonto” (Freedom of Speech and Religion). Tapahtuman ensimmäisenä päivänä pidetään ”100 vuotta uskonnonvapautta Suomessa” –juhlasymposiumi, joka on avoin myös suurelle yleisölle.

Paikalle Joensuuhun odotetaan noin 40:ää uskonnonvapaus- ja ihmisoikeuskysymyksiin erikoistunutta asiantuntijaa 27 EU-maasta.

Vuoden 2023 teema ”Sananvapaus ja uskonto” on ECCSR:n asiantuntijajäsenenä kokousta valmistelleen Itä-Suomen yliopiston kirkkohistorian professorin Matti Kotirannan mukaan erittäin ajankohtainen.

– Keskustelua uskonnonvapauden ja sananvapauden rajoista käydään juuri nyt Suomessa, muun muassa Päivi Räsäsen tapauksen yhteydessä, Kotiranta toteaa.

Laajemmin aihetta käsitellään Kotirannan mukaan myös EU:n piirissä, jota ovat ravistelleet vuodesta 2008 alkaen profeetta Muhammedin pilakuvista aiheutunut isku ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen sekä vuosikymmen myöhemmin virinneet lukuisat terrori-iskut Belgiassa, Ranskassa ja Englannissa. Aiheeseen liittyvät Kotirannan mukaan myös aivan viimeaikaiset Koraanin polttamistapaukset Tanskassa ja Ruotsissa.

Konferenssin ensimmäisen päivän juhlasymposiumin pääpuhujina kuullaan useita alansa huippuasiantuntijoita. Heitä ovat professori Martin Scheinin Oxfordin yliopistosta, professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta, apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin ja professori Matti Kotiranta Itä-Suomen yliopistosta.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Joensuussa kokoontuvat ensi viikolla Kirkon yhteiskuntapäivät sekä EU-alueen yliopistojen ihmisoikeus- ja uskonnonvapauskysymyksien tutkimusyksikkö

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Kiinteistöt herättävät tunteita
Seuraava artikkeliRomantiikkaa rähjäisissä oloissa: Aki Kaurismäki antaa elokuvassaan maan hiljaisille jälleen uuden mahdollisuuden selvitä solidaarisuuden ja rakkauden voimalla – tai hukata loputkin onnen eväät

Ei näytettäviä viestejä