Jehovan todistajilta evättiin Norjassa oikeus olla rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta – yhteisö haastoi valtion oikeuteen ja tilanne elää

Oslon ja Vikenin hallintoviranomainen peruutti juuri ennen joulua Norjan Jehovan todistajien rekisteröinnin uskonnollisena yhdyskuntana. Tämä tarkoittaa, että jatkossa Jehovan todistajat eivät voi enää hakea Norjassa valtionapua tai virallisesti vihkiä jäseniään avioliittoon.

Asiasta kerrotaan valtionhallinnon tiedotteessa, ja siitä on uutisoinut muun muassa Aftenposten.

Norjan lapsi- ja perheministeriö epäsi Jehovan todistajilta valtion uskonnollisille yhdyskunnille myöntämän rahoituksen jo vuoden 2021 osalta, koska yhteisön katsotaan loukkaavan jäsentensä uskonnonvapautta sekä lasten oikeuksia.

Norjalaisen valtakunnallisen kristillisen päivälehden Vårt Landin mukaan Norjassa on noin 12 700 Jehovan todistajaa. Heidän saamansa tuki olisi vuonna 2021 ollut noin 16 miljoonaa Norjan kruunua eli runsaat 1,5 miljoonaa euroa.

Erityisenä ongelmana Norjassa nähdään Jehovan todistajien karttamiskäytäntö ja sosiaalinen eristäminen. Se kohdistuu myös yhteisön alaikäisiin jäseniin, jotka eivät noudata yhteisön sääntöjä.

Jehovan todistajat haastoivat Norjan valtion oikeuteen tuen epäämisen vuoksi. Erityisesti lapsi- ja perheministeriötä vastaan suunnattu haaste lähetettiin Oslon käräjäoikeuteen 21. joulukuuta 2022.

Norjan Jehovan todistajien mielestä tapahtumat kertovat uskonnonvapauden ja ihmisoikeuksien taantumisesta Norjassa. He ovat jatkuvasti kiistäneet valtionhallinnon päätöksen perusteet taloudellisen tuen epäämiselle. Vårt Landin mukaan Jehovan todistajat totesivat vuoden 2021 rahoituksen epäämistä koskevassa valituksessaan, että ”korkeimmat tuomioistuimet ympäri maailmaa” ovat toistuvasti päättäneet, että karttaminen on ”täysin laillinen uskonnollinen menettely, jota suojelevat uskonnonvapaus ja kokoontumisvapaus”.

Jehovan todistajat saavat jatkaa vapaasti toimintaansa Norjassa

Valtionhallinto lähetti Norjan Jehovan todistajille ilmoituksen mahdollisesta uskonnollisen yhdyskunnan rekisteröinnin epäämisestä 25. lokakuuta 2022. Jehovan todistajat eivät halunneet muuttaa valtionavun menettämiseen johtaneita käytäntöjään, jonka vuoksi Oslon ja Vikenin osavaltion hallintoviranomainen päätyi 22.12. siihen, että yhteisö ei enää voi olla virallisesti rekisteröitynyt uskonnollinen yhdyskunta Norjassa.

Laki, jonka nojalla rekisteröinti uskonnolliseksi yhdyskunnaksi evättiin, liittyy yhteisöjen saamaan valtiolliseen tukeen. Niinpä Jehovan todistajat saavat kuitenkin jatkaa vapaasti toimintaansa Norjassa.

Jehovan todistajien sivuston mukaan Oslon alioikeus antoi 30. joulukuuta 2022 väliaikaisen määräyksen, joka estää Norjan viranomaisia poistamasta heitä uskonnollisten yhteisöjen rekisteristä. Tilanne siis elää edelleen.

Korjaus: Kello 15.02 jutusta poistettiin sana osavaltio, joka oli käännösvirhe.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliArkkipiispa Tapio Luoma Talous ja Yhteiskunta -lehdelle: Luterilainen kirkko ei ole enää keskittynyt kysymykseen Paholaisesta, mutta pahuus on todellista
Seuraava artikkeliArto Antturi jättää Sansan toiminnanjohtajan tehtävän – taustalla hallituksen antama varoitus

Ei näytettäviä viestejä