Jeesus on vapahtajien esikuva

V_Lauri205

Mike Pohjolan romaani Ihmisen Poika (Gummerus) on kasvukertomus, johon sekoittuu nuoren miehen angstia, vahvaa uskonnollisuutta ja roolipelejä. Pohjola kertoo Vantaan Laurin haastattelussa, että uskoi itse nuorena olleensa valittu ja että hänellä oli erityistehtävä.

– Itse en kyllä uskoisi, jos joku väittäisi olevansa Jeesus. Enkä kyllä enää uskoisi sitäkään, jos joku nyt vakuuttaisi minun olevan Jeesus. Mutta kirjaa kirjoittaessani aloin ajatella, että kaikissa meissä on Jeesuksen mahdollisuus. Voimme päästää Jeesuksen valloilleen: tehdä hyvää ja olla armollisia, Pohjola sanoo.

Teologian tohtori, uskontotieteilijä Raimo Harjula puolestaan sanoo Vantaan Laurissa, että Jeesus on hyvin tyypillinen uskonnollinen heeros eli sankari.

– Samoin kuin vaikkapa Buddha hän on syntynyt neitseestä. Monien muiden uskonnollisten sankareiden tavoin evankeliumien Jeesus teki paljon ihmeitä. Tyypillisesti myös hänen kuolemaansa liittyi ihmeellisiä luonnonilmiöitä. Uskontunnustuksessa sanotaan Jeesuksen vierailleen Tuonelassa. Niin ovat tehneet myös esimerkiksi tarusankarit Orfeus ja Väinämöinen.

Raimo Harjulalta on ilmestynyt kirja Jeesus – mies myyttien takana (Gaudeamus), jossa tarkastellaan Jeesusta uskontotieteen näkökulmasta sekä sankarihahmona että sankarihahmon alle jääneenä historiallisena henkilönä.

– Historian Jeesus on varmasti ollut karismaattinen henkilö ja seuraajilleen tärkeä, ei evankeliumeihin muuten olisi liitetty sankarin piirteitä, Harjula pohtii.

Lue Kaisa Halosen tekemät haastattelut Pohjolasta ja Harjulasta Vantaan Laurista.

Edellinen artikkeliGradu-palkinto pienten lasten kuolemia käsittelevälle tutkielmalle
Seuraava artikkeliJuutalaisessa koulussa ei hyväksytä Israelin demonisointia

Ei näytettäviä viestejä