Jarla ei tykkää kyttyrää paavin pelastuspuheista


JarlaPerttiKIMMOLAINEENKUVA kertoi tänään, että paavi Franciscuksen mukaan lunastus koskee myös ateisteja. Helsingin vapaa-ajattelijoiden varapuheenjohtaja, sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla ei ota paavin kommenttia kuolemansuudelmana.

– Näen sen katolisen kirkon sisäisenä linjauksena. Kaikilla on mahdollisuus tehdä parannus. Siinä mielessä hän toteaa vaan vanhan itsestäänselvyyden. Voi olla, että paavin kommentilla on positiivista vaikutusta. Se voi lieventää asenteita, jos joku kokee inhoa ateisteja kohtaan. Se on positiivinen kommentti: hei tekin voitte pelastua – sen sijaan että hän ottaisi negatiivisella tavalla kantaa, Jarla toteaa Kotimaa24:lle.

Jarla tuntuu muutoinkin suhtautuvan nykyiseen paaviin myötämielisemmin kuin tämän edeltäjään Benedictus XVI:hen. Jarla muistuttaa, että Franciscus-paavin taustaa ja toimintaa on koetettu kyseenalaistaa Argentiinan sotilasdiktatuurin aikana, mutta katsoo, että tässä asiassa mennään helposti jälkiviisauden puolelle.

– En sinänsä tarkoita, että asioita pitäisi unohtaa.

– En ole ollut erityisen tyytymätön nykyiseen paavin, Jarla sanoo.

Helsingin Vapaa-ajattelijoilla on paraikaa pääkaupunkiseudulla käynnissä tiedotuskampanja, jossa keskitytään uskonnottomiin ja heidän oikeuksiinsa. Kampanjamainoksia näkyy julkisissa liikennevälineissä.

– Kampanjan tavoite on viedä imagoamme siihen suuntaan, mitä me itse enemmän olemme, Jarla sanoo.

– Esimerkiksi Helsingin Sanomien yleisönosastokirjoitus antoi ymmärtää, että inhoamme uskonnonharjoitusta emmekä siedä uskovia, ja että saisimme paiseita aina, kun joudumme lähelle kirkkoa. Se on kaukana sitä, mitä Helsingin vapaa-ajattelijoiden hallitus ja Vapaa-ajattelijain Liiton nykyjohto edustavat. Haluamme korostaa katsomusten tasa-arvoisuutta. Ei ole sellaista linjaa, että oltaisiin kirkonvastaisia, vaan haluamme toimia uskonnottomien etujärjestönä. Nykyisessä muodossaan olemme kritisoineet muutamia valtion tai kunnan ja kirkon yhteistyön muotoja, mutta se ei tarkoita, että vastustaisimme kirkkoja. Haluamme edistää kehitystä, jossa Suomi on valtiona uskonnollisesti neutraali, – ei ateistinen, mutta neutraali.

(Kuva Pertti Jarlasta Helsingin vapaa-ajattelijoiden toimistolla/Kimmo Laine)

Lue myös: Paavi: Pelastus koskee myös ateisteja

Kirkko suorii paavin tarkoitusperiä

Tervaportti: Paavin ”ateistipuheessa” ei mitään uutta

Edellinen artikkeliTohtorintutkinto esittelee urkujen ominaisuuksia
Seuraava artikkeliTutkija: Netistä apua uskonnollisesta yhteisöstä irtautuville

Ei näytettäviä viestejä