Järjestöt huolissaan Suomeen yksin tulevista lapsista

Joukko suomalaisia kansalaisjärjestöjä on huolissaan niistä tuhansista lapsista, jotka hallituksen esitys uhkaa jättää Suomeen ilman perhettä. Perheenyhdistämisen vaikeuttamista koskeva lakiesitys on käsittelyssä tällä viikolla hallintovaliokunnassa.

Vuonna 2015 Suomesta haki turvapaikkaa yli 7 000 lasta. Heistä 3 024 saapui yksin maahan, tänä vuonna yksin tulleita lapsia on 198. Viime vuonna Suomessa ratkaistuista yksintulleita lapsia koskeneista turvapaikkahakemuksista 112 oli myönteisiä ja vain kaksi kielteistä. Suhdeluku on vuonna 2016 tehdyissä päätöksissä samaa luokkaa.

Tilastojen perusteella lähes kaikki 3000 yksin tullutta lasta tulevat jäämään Suomeen, arvioi Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta. Perheenyhdistämisen edellisten kiristysten seurauksena juuri kukaan heistä ei hänen mukaansa kuitenkaan saa vanhempiaan Suomeen.

– Tulevaisuudessa se on vielä vaikeampaa, jos hallituksen aikeet menevät eduskunnassa läpi. Uusien kiristysten sijaan tarvittaisiin helpotuksia nykyisiin käytäntöihin, Väkiparta sanoo.

Hallituksen lakiesityksessä suunnitellaan toimeentulovaatimuksen laajentamista kansainvälistä suojelua saaneille, myös lapsille. Jos Suomessa oleskelevan lapsen molemmat vanhemmat hakevat perheenyhdistämistä, juuri maahan muuttaneen pakolaislapsen nettotulojen tulisi olla yli 2 000 euroa kuukaudessa. Summa nousee jokaisen perheenjäsenen kohdalla ja on siis korkeampi, jos perheessä on muita alaikäisiä sisaruksia.

Järjestöt tiedottavat pitävänsä perheenyhdistämisen tiukentamista erittäin huolestuttavana merkkinä siitä, että Suomi on hätäisellä valmistelulla valmis murentamaan lapsen oikeuksien ja muiden kansainvälisten ihmisoikeussopimusten turvaamia ihmisten perustavimpia oikeuksia.

Kuva: Johannes Wiehn. Oppimateriaalia Ruokolahden vastaanottokeskuksessa.

Lue myös:

Kirkko lyttää tiukennukset perheenyhdistämiseen – ”Epätoivoisia tekoja”

Edellinen artikkeliPerheiden määrä on lisääntynyt, mutta lapsiperheiden määrä vähentynyt
Seuraava artikkeliVerkkolehti Kirkonkellarin toiminta vaakalaudalla

Ei näytettäviä viestejä