Janakkalan vaalikohun takana erimielisyyttä ja sekaannusta

Janakkalan vaalimainosjupakassa on taustalla sekaannuksia ja aitoja erimielisyyksiä suhtautumisesta seksuaalivähemmistöihin kirkossa. Kotimaa24 kysyi näkemykset tapahtumien kulusta sekä Janakkalan seurakunnan Seurakuntaväki-listalla ehdokkaana olevalta ja yhteisestä vaalimainoksesta poisjääneeltä Pirkko Kuvamolta ja mainoksen koonneelta Seppo Hauta-aholta.

Molempien mukaan syy Kuvamon poisjäämiseen vaalilehdestä oli tämän esittelytekstiinsä sisällyttämä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustava lause. Hauta-aho painottaa, että päätös kieltäytyä ottamasta Kuvamon seksuaalivähemmistöjä puolustanutta kuvausta vaalimainokseen oli ryhmän ydinjäsenten toive.

Ehdokkaaksi listalle Kuvamoa pyysi hänen listaa koonnut tuttavansa. Kuvamo kertoo lähteneensä mukaan, koska halusi olla mukana vaikuttamassa seurakuntansa asioihin, ja Seurakuntaväki oli ainut poliittisesti sitoutumaton lista. Kuvamolla ei tässä vaiheessa ollut tietoa listan muiden jäsenten tavoitteista.

– Jos olisin tiennyt heti alkuvaiheessa, kuinka paljon listalla on kristillisiä [kristillidemokraatteja], olisin harkinnut asiaa aivan eri tavalla, Kuvamo sanoo. Lista on virallisesti sitoutumaton, mutta hiukan alle puolet sen jäsenistä on ilmoittanut seurakuntavaalien vaalikoneessa puoluekannakseen kristillisdemokraatit. Kuvamo itse on merkinnyt lähimmäksi puolueeksi vasemmistoliiton.

Kimmoke kirjoittaa selvästi seksuaalivähemmistöjä puolustava esittelyteksti syntyi Kuvamon mukaan ryhmän ensimmäisessä kokouksessa, jossa osa listan jäsenistä oli kertonut jyrkän kielteisen kantansa asiaan.

Poisjättäminen oli päätoimittajan vallan käyttämistä

Seppo Hauta-ahon mukaan Kuvamo ei olisi ollut halukas osallistumaan lehteen alun alkaenkaan. Molempien kertomuksen mukaan ryhmän kokouksessa Kuvamo ilmoitti, ettei hän voi osallistua taloudellisesti mainokseen.

Ryhmässä kuitenkin todettiin, että mainos saadaan kyllä rahoitettua ryhmän sisäisellä kolehdilla. Tällöin Kuvamo oli omien sanojensa mukaan ilmaissut halukkuutensa olla mukana. Hauta-ahon käsityksen mukaan Kuvamo ei olisi ollut lainkaan halukas osallistumaan lehteen.

Kun Kuvamo lähetti lehteä toimittaneelle Hauta-aholle esittelytekstinsä, tämä kiinnitti sen sisältöön huomiota. Neuvoteltuaan asiasta puhelimitse viiden muun ryhmän jäsenen kanssa, hän soitti Kuvamolle. Hauta-aho kertoi Kuvamolle, että tekstiä pitäisi muuttaa seksuaalivähemmistöihin liittyvän kappaleen osalta tai esittelyä ei voi ottaa lehteen lainkaan. Kuvamo kieltäytyi muuttamasta kantaansa, eikä lopulta ottanut osaa edes etusivun naamagalleriaan.

Hauta-aho painottaa, ettei puhelussa kyseessä ollut uhkauksesta. Hän katsoo käyttäneensä päätoimittajan vastuuta sisällöstä lehden kustantaneen ryhmän valtuutuksella. Hänen mukaansa yksi listan miesehdokkaista oli ilmoittanut sähköpostitse jäävänsä pois listalta, jos Kuvamon esittely olisi tullut mukaan sellaisenaan.

Myös toisella ryhmän jäsenistä oli ollut alkuperäisessä tekstissään myönteinen kannanotto seksuaalivähemmistöihin. Hän oli kuitenkin suostunut muuttamaan tekstiä Hauta-ahon pyynnöstä.

Viidesläisyys läheisin

Listan jäsenten vaalikoneessa ilmoittamista hengellisistä taustayhteisöistä yleisin on viides herätysliike. Erityisesti siihen kuuluva Suomen evankelisluterilainen Kansanlähetys on ottanut voimakkaasti kantaa seksuaalivähemmistökysymyksessä. Liike esimerkiksi vastustaa avoimesti tasa-arvoista avioliittolakia.

Janakkalan Seurakuntaväki-listalla on mukana muun muassa kansanlähetyksen Uusi Tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela.

Edellinen artikkeliKuopion hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliHelsingin Diakonissalaitos aloittaa yt-neuvottelut

Ei näytettäviä viestejä